Sírt és hányt Pistorius a csütörtöki tárgyaláson

Fotó: Getty Images / István Hajdu

HÁTTÉR

Berendezték a pretoriai bíróságon Oscar Pistorius fürdőszobájának egy részét a barátnőjét lelövő paralimpikon ügyének csütörtöki tárgyalási napján. Az ajtón keletkezett sérüléseket vizsgálták, mely perdöntő bizonyíték lehet.


A törvényszéki orvosszakértő, Gerhard Vermuelen Pistorius ügyvédje, Barry Roux kérdésére megerősítette, hogy nem azt vizsgálta, hogy az atléta mivel rúgta be az ajtót, hanem csak a krikettütő nyomait. A vád szerint a futó nem viselte protéziseit az egy évvel ezelőtti szörnyű éjszakán, a védelem ennek ellenkezőjét állítja. Vermuelen továbbá kijelentette, nem végzett olyan tesztet, ami egy golyó és egy krikettütő hangját hasonlítja össze. Az ügyész, Gerrie Nel azt kérdezte a szakértőtől, hogy amennyiben tényleg rúgásoktól származnak az ajtó sérülései, meg lehet-e állapítani, hogy azok a lövések előtt vagy után keletkeztek-e. Vermuelen szerint nehéz ezt egyértelműen megmondani. Nel később arra figyelmeztette a tárgyalás résztvevőit, hogy további sokkoló fotókat fognak látni. Pistorius – akárcsak hétfőn – ismét zaklatott állapotban viselte a történteket, a fejét fogta, sírt, majd a képek láttán elhányta magát. pistoriuscikk - A következő tanú egy Van Rensburg nevű rendőrségi dolgozó volt, aki arról beszélt, mi történt, miután a gyilkosság éjszakáján megérkezett a helyszínre. Elmondta, hogy a mentőstől tudta meg, hogy Pistorius mit csinált, majd levették a lepedőt a letakart Reeva Steenkampról és megvizsgálták a sérüléseit. A sportoló Steenkamp lelövése után a konyhában tartózkodott és nem válaszolt a rendőr kérdéseire. A nap végén a fotók elemzése során teljes alapossággal bemutatták a gyilkosság helyszínét a szétroncsolódott ajtóktól kezdve a vérfoltokon át egészen a fegyverig. oscarcikkbe Van Rensburg A per pénteken folytatódik.

Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.

Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont és a lábujjai sem nőttek  ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, s két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját.  Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon.  Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”