Sírásóverseny Debrecenben

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A Jelen és Jövő Szakkiállítás keretében. A sírmélyítés és hantolás során az esztétikai szempontok is számítanak, nem csak a gyorsaság.


A temetkezést érintő legújabb trendekről és kihívásokról 17 szakmai előadásból álló konferenciát tartanak majd június 2–3-án Debrecenben a Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezésében – közölte a Cívishír.


A második napon reggel nyolctól országos sírásóverseny is lesz a Debreceni Köztemetőben. „A sírásók hajdanán a társadalom megbecsült tagjai voltak, ma azonban a lakosság inkább csak a társadalom lecsúszott tagjaiként tekint rájuk” – állapítja meg szomorúan az egyesület.

Mindenesetre most kétfős csapatok versenyezhetnek, a „sírmélyítés és hantolás során nem csak a gyorsaság számít, a zsűri esztétikai szempontok teljesülését és a munkabiztonsági feltételek megvalósítását is értékeli”.

A győztes képviselheti majd Magyarországot a V4-ek nemzetközi sírásóversenyén novemberben. A szervezők remélik, hogy ezzel a különleges szakmai programmal is hozzájárulnak ahhoz, hogy megfordítsák azt a kedvezőtlen tendenciát, hogy egyre nagyobb a hiány a szakképzett sírásókból Magyarországon.