Siralmasan fognak kinézni az idei sívilágkupa-sorozat helyszínei

Fotó: Getty Images / Stanko Gruden/Agence Zoom

-

Bajban vannak a téli sportok a tavaszias időjárás miatt. Versenyeket kell törölni, mert nincs hó, amin síelni lehetne.


A Nemzetközi Síszövetség (FIS) törölte az ausztriai St. Antonba január 9–10-re kiírt világkupaversenyt, az „abnormálisan meleg idő és a kevés hó” miatt. Ahogy a szervezet honlapján írják, a szabadidős sportolásra megfelelő a hó mennyisége és minősége, azonban profi verseny rendezésére már alkalmatlanok a körülmények.


December közepén az ausztriai Hochfilzenben is csak egy műhóból épített nyomvonalat tudtak felmutatni


De hasonló veszélyben van a január 3-ra Zágrábba kiírt viadal is, ahol éppen vasárnap tartottak volna „hóellenőrzést” a FIS munkatársai, de még azt is inkább hétfőre halasztották.

A problémák már novemberben elkezdődtek, amikor a finnországi Leviben kellett törölni egy versenyt, miután nem volt hó, amin síelni lehetett volna. Nincsenek jobb helyzetben a biatlonosok sem, ők az oberhofi (Németország) versenyről kellett, hogy lemondjanak, ezt majd Ruhpoldingban igyekeznek pótolni.

A Bild című német napilap által megkérdezett meteorológus, Dominik Jung amondó, hogy sok jóra senki se számítson idén télen. „A jelenlegi állás szerint enyhe telünk lesz, talán a legenyhébb, mióta időjárás-előrejelzés létezik. Könnyen lehet, hogy idén már havat sem fogunk látni Dél-Németországban.”

A FIS szóvivője, Jenny Wideke még nem menne az események elébe, de ő is inkább a rosszabb forgatókönyvre készül. „Az időjárási viszonyok és a klímaváltozás rendkívüli mértékben befolyásolja a munkánkat. Az most még nem látjuk előre, hogy mit hoznak a következő évek, az viszont biztos, hogy a versenyzőknek meg kell tanulniuk alkalmazkodni az időjárás kiszámíthatatlanságához, valamint az extrém körülményekhez.”