Sínre került az MKB eladása

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A rossz hitelektől megszabadított MKB-t június végéig adná el a jegybank. A tervekről az MNB alelnöke beszélt.


Nincs veszélyben az MKB betéteseinek a vagyona, a betéteket a bank szanálásakor nem vonhatják el – erősítette meg Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Ez annak köszönhető, hogy az állami kézbe került bank átszervezéséről még ebben az évben sikerült megegyezésre jutni az Európai Bizottsággal. 2016 januárjában ugyanis életbe lép a bankszanálásról szóló új uniós rendszer, amely a korábbi – főleg állami vagy uniós pénzből történő – bankmentési mechanizmus helyett már a bank tulajdonosainak, így a betéteseknek a pénzét is bevonja a szanálásba.

Az MNB alelnöke erről annak kapcsán beszélt, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentette: jóváhagyja az MKB reorganizációs tervét. Ennek keretében először túladtak a bank problémás ingatlanportfólióján. Az értékesíthető elemeket még az év elején eladták: a 130 milliárd forint értékű állományt 96 milliárd forintért. A második, most lezárult szakaszban 96 milliárd forintért különítették el az értékesíthetetlen toxikus vagyonelemeket is, amelyek összértéke 213 milliárd forint volt.

Mindkét esetben fontos, hogy ez a vagyon valójában nem növelte a bank értékét, hanem vitte a pénzt, vagyis értékesítésükkel ennyivel csökkent az MKB kitettsége. Az Európai Bizottság az utóbbi tranzakciót, vagyis az eszközök elkülönítését hagyta jóvá, az ott kapott pénz ugyanis támogatásnak minősül, így az brüsszeli jóváhagyást igényel.

A pénzt egy négy bankból álló konzorcium fizeti ki a Szanálási Alapon belül létrehozott vagyonkezelőnek (MSzVK), ennek a vezetője a K&H, másik három tagja pedig az OTP, az Unicredit és az Erste – hangzott el.

A vagyonelemeknek – elsősorban bedőlt kereskedelmi ingatlanhitelek – az értékesítése azért szükséges, mert így a bank tőkehelyzete javul, és eladhatóvá válik. A reorganizációs terv másik fontos eleme ugyanis az, hogy a bankot jövő év első felében száz százalékban értékesítik. Október elején, az értékesítés bejelentésekor az MNB még azzal számolt, hogy az év végéig lezárul ez a tranzakció. A jegybank alelnöke most azt mondta: lezárult a nem kötelező ajánlattételi kör, a kötelező ajánlatokat pedig január végéig várják. Üzleti titokra hivatkozva a lehetséges vételárról és az ajánlattevőkről sem beszélt.


A magyar állam 2014. július végén vásárolta meg az MKB Bankot a Bayerische Landesbanktól (BayernLB). A kormány 55 millió eurót fizetett a bankért, a BayernLB ugyanakkor tőkerendezés keretében elengedte az MKB-val szemben fennálló 270 millió euró követelését.

Az MNB 2014 decemberében átvette az MKB irányítását, és bejelentette, a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet. A jegybank a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi törvény alapján elrendelte az MKB szanálását, átvette a tulajdonosi és igazgatósági jogkörök gyakorlását. A bankot július óta irányítja ismét igazgatóság, az elnök-vezérigazgató Balog Ádám volt jegybanki alelnök.