Simonka cáfolja, hogy házkutatás lett volna nála

-

A képviselő szerint politikai zavarkeltésről van szó, és a népszavazási kampány kellős közepén hátráltatják a munkáját.


„Ilyen nem volt, ez butaság” – így reagált Simonka György fideszes országgyűlési képviselő az Index hírére, hogy újkígyósi házánál, valamint felesége szüleinél házkutatást tartott a Központi Nyomozó Főügyészség. A lap szerint a Központi Nyomozó Főügyészség nem cáfolta az értesülést, de Nagy Andrea szóvivő jelezte, hogy az ügyben jelenleg nem áll módjában tájékoztatást adni.

Simonka egy nyilatkozatot adott ki. Eszerint „nem tartottak házkutatást újkígyósi ingatlanomban, az ezzel ellentétes híresztelések valótlanságot állítanak. Az ügy a szándékos politikai zavarkeltés kategóriájába tartozik. Nem meglepő, hogy a népszavazási kampány kellős közepén mindent bevetnek, hogy a munkánkat hátráltassák. De nem vehetjük le a szemünket a célról, a betelepítési kvóta elleni népszavazás nemzeti ügy, és a családjaink biztonságát veszélyeztető kérdés. Ezért mindent meg kell tennünk, hogy október 2-án a lehető legtöbben nyilváníthassanak véleményt.”


Nem is tehetnék

Az Index szerint Simonka neve a Mengyi Rolandot érintő ügyben merült fel. Az LMP-s Hadházy Ákos nemrég azt állította, hogy Dél-Békésben ugyanaz a pályázatíró cég, a Public Sector Kft. bonyolította több nagy projekt előkészítését és pályáztatását, mint amelyik Mengyi pályázataival kapcsolatban. Az egyik, 1,8 milliárdos programot az a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány nyerte el, amelyben Simonka rokonai, munkatársai bukkannak fel.

Mivel Simonka országgyűlési képviselő, így védi a mentelmi jog – vagyis vele szemben az ügyészség semmiféle nyomozati cselekményt nem végezhet mindaddig, amíg a parlament fel nem függeszti e jogot. (Ez történt az őszi ülésszak első napján Mengyi Roland esetében, az ő mentelmi jogát a képviselők felfüggesztették, így az ügyészségnek lehetősége nyílt vele szemben nyomozni.) Ennek értelmében egy olyan ingatlanban – bármilyen erős a nyomozó hatóság gyanúja – nem végezhetnek házkutatást, amely Simonka tulajdonában van. A képviselő vagyonnyilatkozata szerint viszont nincs semmiféle lakóingatlana, vagyis az értesülés szerinti házkutatást legfeljebb a felesége, Simonkáné Gábor Marianna nevén lévő házban végezte a hatóság. Elvileg a szülők ingatlanában ugyancsak korlátozás nélkül végezhetnének házkutatást.


Jelenleg nem

A VS.hu megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget is, ahol Nagy Andrea szóvivő lapunknak is a „jelenleg nem áll módomban tájékoztatást adni” feleletet adta. Helyettese, Simon Richárd kérdésünkre ezt azzal egészítette ki, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség, illetve a korábban az ügyben eljárt Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ügyben „nem folytatott házkutatást Békés megyében”.

Lapunk megkereste a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy bármilyen ügyben idén nyáron hajtottak-e végre házkutatást Újkígyós térségében. Válaszukat, amint megkapjuk, azonnal közöljük.