Simon-Welsz-ügy: a jegybank célkeresztjében a MagNet Bank

-

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti vizsgálatot kezdett abban a pénzintézetben, ahol állítólag hamis bissau-guineai útlevéllel nyitott számlát a politikusként megbukott Simon Gábor.


Helyszíni célvizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. székhelyén – az elmúlt napokban a nyilvánosság elé került – egyes bissau-guineai, illetőleg egyéb külföldi állampolgárságú természetes személyek bankszámla-nyitásaival kapcsolatban. Az MNB a felügyeleti célvizsgálat keretében azt ellenőrzi, hogy az ezek kapcsán felmerülő magasabb kockázatokat a MagNet Bank Zrt. megfelelően kezelte és kezeli-e. A jegybank vizsgálatának eredményét annak lezárulta után határozatban teszi közzé a nyilvánosság számára.


A MagNet Bank akkor került „rivaldafénybe”, amikor az MSZP azóta lemondott elnökhelyetteséről, Simon Gáborról napvilágot látott a hír, hogy annak idején személyes megjelenés nélkül nyitott számlát a pénzintézetnél. Az a gyanú is felmerült, hogy az ügyben érintett a másfél hete egy rendőrségi intézkedés közben elhunyt Welsz Tamás: az ő érdi házából került elő – más bizonyítékok mellett – Simon Gábor Gabor D. névre kiállított bissau-guineai útlevele, amellyel az ominózus számlát nyitották, hogy aztán több tízmillió forintot is elhelyezzenek rajta.