Simon-ügy: nincs előrelépés, már az egész MSZP-t támadják

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Mivel Simon Gábor vagyonával kapcsolatban nem jutnak közelebb a megoldáshoz és az eszközökből is kezdenek kifogyni, így a kormánypártok a Jobbik asszisztálásával már Mesterházy Attila és az egész MSZP felelősségét igyekeznek előtérbe tolni. Ez derült ki az Országgyűlés mentelmi bizottságának újabb ülése után.


A testület a Simon-ügy kipattanása óta immáron hatodszor ülésezett a volt szocialista politikus vagyonosodási ügye miatt. A mostani ülésre meghívták Mesterházy Attila MSZP-elnököt, aki azonban már előre jelezte, hogy nincs újabb mondanivalója az ügyben, így nem megy el a testületi ülésre. Rubovszky György (KDNP), a bizottság elnöke a hétfői ülést követően elmondta: a kormánypárti és a jobbikos tag támogatásával elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint erős a gyanú, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök „falaz” Simon Gábornak, sőt az is lehet, hogy másoknak is. Rubovszky indoklása szerint ezt arra alapozzák, hogy Simon Gábor nem ment el egyik bizottsági ülésre sem, Mesterházy Attila szintén visszautasította a megjelenést, valamint a testület két szocialista tagja sem vesz részt a bizottsági munkában a Simon-ügy kipattanása óta. A bizottsági elnök úgy fogalmazott: személyes véleménye szerint ez már „össznépi falazás az MSZP részéről”. Azt ugyanakkor nem tudja, hogy minek, illetve kinek falaznak. Ismertette azt is: azt már a jelenlévő LMP-s bizottsági tag, Schiffer András is támogatta, hogy felszólítsák Göndör István és dr. Simon Gábor - aki csak névrokona a vagyonosodásban érintett másik politikusnak - szocialista bizottsági tagokat, hogy legyenek szívesek és járjanak be a testület üléseire és végezzék a munkájukat. Azt ugyanakkor Rubovszky György is elismerte, hogy a képviselők szankcionálására a hatályos törvények szerint nincs lehetőség. Schiffer András az ülés után ugyanakkor veszélyes játéknak nevezte, hogy a testület bármilyen tény vagy bizonyíték nélkül vádol meg burkoltan bűncselekménnyel bárkit is. Szerinte ehhez a bizottságnak nincsen joga, ezért is szavazott nemmel a testület hétfői ülésén, hiszen semmilyen adat nincs arra, hogy a Simon Gábor külföldi számláján lévő 240 millió forint az MSZP-é lett volna.


Mi következik:

Rubovszky György elmondása szerint a mentelmi bizottság által felkért Pécsi Tudományegyetem polgári jogi tanszéke március 20-ra készíti el szakértői véleményét arról, hogy visszakérhető-e Simon Gábortól, és ha igen, milyen jogcímen az a pénz, amelyet az Országgyűlés fizetett ki neki, annak ellenére, hogy vagyonnyilatkozata hamis volt. A testület elnöke az állásfoglalás ismeretében készíti majd el jelentéstervezetét március 24-re, a bizottság következő ülésére. A mentelmi bizottságnak március 31-ig kell jelentést tennie az ügyben az Országgyűlés elnökének.

Mi történt eddig:

Simon Gáborról, az MSZP elnökhelyetteséről február 4-én derült ki, hogy 2008. januárjában értékpapírszámlát nyitott Ausztriában, amelyre 2008-ban 575.000 eurót, 2009-ben 162.954 dollárt fizetett be. Ezt a pénzt Simon Gábor nem írta bele sem vagyonnyilatkozatába, sem adóbevallásába, adót nem fizetett utána. A politikust - aki azóta lemondott az MSZP-ben viselt tisztségeiről és az országgyűlési képviselői mandátumáról is, kilépett a pártból és visszalépett a képviselő-jelöltségtől is - február 18-án hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség, hétfőn pedig őrizetbe is vették. Erről bővebben itt olvashatnak. A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azt mondta, ha valóban nem Simon saját pénze volt a bécsi számlán tartott pénz, akkor nem kellett beleírnia vagyonnyilatkozatába. Azt viszont jeleznie kellett volna, hogy vagyonkezelői tevékenységet folytat.