Simon-ügy: a választás előtt pár nappal hallgathatják meg Mesterházyt

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A nemzetbiztonsági bizottság holnapi ülésén a kormánypárti képviselők kezdeményezni fogják ténymegállapító vizsgálat lefolytatását Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese és más szocialista politikusok eltitkolt afrikai útlevele ügyében. A meghallgatásra a bizottság idézni fogja Mesterházy Attilát, akinek a törvény értelmében kötelessége lesz megjelenni a bizottság előtt. Mindezt várhatóan a választás előtt pár nappal.


A nagyobbik kormánypárt szerint egyedül Welsz Tamás tudott arról, hogy az MSZP-ben kiknek volt hamis afrikai útlevele, és kik nyitottak ezek segítségével titkos bankszámlákat, ez pedig nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. Ebben a helyzetben a Fidesz szerint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek kell megválaszolnia, hogy kik azok a szocialista politikusok, akiknek hamis útlevelük van. A ténymegállapító vizsgálat lefolytatásáról a szakbizottság a nemzetbiztonsági kötelékbe tartozó személyekről feles többséggel, más személyek esetén kétharmaddal határoz. A közreműködésre kötelezettet - vagyis adott esetben Mesterházy Attilát - adatszolgáltatási -, megjelenési - és nyilatkozattételi kötelezettség terheli. A meghallgatás legkorábban 8 napon belül, azaz április 3-án - a választások előtt három nappal - lehetséges.


A mentelmi bizottság is szerette volna meghallgatni Mesterházyt, ám az MSZP elnöke nem jelent meg. Erről itt olvashatnak részletesen. A nemzetbiztonsági bizottság kedden vizsgálná a Simon-ügy esetleges titkosszolgálati szálait. Ennek háttere itt található.