Simon Gábort is meghallgatná a nemzetbiztonsági bizottság

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

A testület a korábbi C típusú ellenőrzéseket vizsgálná, a volt MSZP-elnökhelyettesen kívül volt minisztereket is meghallgatna.


Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke a bizottság keddi zárt ülése után elmondta: Simon Gábornak korábbi munkaügyi államtitkárként kellett átesnie a C típusú ellenőrzésen. Ezen vizsgálatok dokumentumait 2032. december 31-ig titkosították, azt lehet tudni, hogy az első vizsgálatot Kiss Péter akkori munkaügyi miniszter, a másodikat Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter kezdeményezte. Rajtuk kívül érintett volt még Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter és Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója. A bizottságot ugyan szóban tájékoztatta az Alkotmányvédelmi Hivatal ezekről az ellenőrzésekről, de szeretnének betekinteni valamennyi, a C típusú ellenőrzésekhez kapcsolódó dokumentumba. Ennek lehetőségét még vizsgálja az Alkotmányvédelmi Hivatal. Németh Szilárd információi szerint Simon Gábor nemzetbiztonsági ellenőrzésének ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség is kért adatokat az Alkotmányvédelmi Hivataltól. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: a dokumentumokba egyelőre nem tekinthetett be a bizottság, de a szóbeli tájékoztatás alapján úgy fogalmazott: „az itt megismert adatok egyelőre Simon Gábor korábbi vagyonnyilatkozatához állnak közelebb”. Azt is elmondta, hogy a fideszes alelnök kezdeményezésére a bizottság többsége támogatta a meghallgatásokat. Ugyanakkor Molnár Zsolt úgy vélte, ezekre nincs szükség, mert a nyomozás feladatait nem veheti át a bizottság, és nem kellene, hogy ez „a kampány része legyen”.


A Magyar Nemzet múlt pénteken írt arról, hogy Simon Gábort az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-ban és 2009-ben is C típusú ellenőrzésnek vetette alá, ám a lap információi szerint a volt képviselő, munkaügyi államtitkár az anyagi helyzetéről kitöltött kérdőíven egyszer sem tüntetett fel külföldön vezetett bankszámlát.