Simogató napsütéssel köszönt be az október

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A hét közepétől felmelegszik az idő, addig viharos szél is lehet. A köpönyeg.hu megmondja, milyen lesz az idő a héten.


A következő napokban a jelenleg Magyarországról nyugatra elhelyezkedő anticiklon húzódik hazánk térsége fölé. Ennek hatására egyre szárazabb és egyre melegebb lehet az időjárásunk – jelenti a köpönyeg.hu.

Kedden estig erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Késő délutántól, estétől aztán észak felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Főleg délen lehet elszórtan kisebb eső, záporeső. Az északkeleti szél erős lesz, sőt az északkeleti tájakon és az Alföldön viharos széllökések is lehetnek. Reggel 10, délután 16 fok körül alakul a hőmérséklet. Hidegfronti hatás várható továbbra is. Az erős oldalszél inthet óvatosabb vezetésre.

Szerdán tovább csökken a felhőzet és az ország nagy részén már többórás napsütésre számíthatunk. Délen még elszórtan fordulhat elő zápor. Az északkeleti szelet erős, a Dunától keletre viharos lökések kísérik. Reggel hideg lesz, hiszen általában 5 és 11 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a fagyzugos helyeken csak 2 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők. Délután 12-17 fok várható.

Csütörtökön az ország nagy részén szikrázó napsütés lesz. Csapadék nem alakul ki. Fokozatosan mérséklődik a szél is. Reggel 1 és 9, délután 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken ragyogóan napos időre van kilátás, eső nélkül. Hűvös lesz a reggel (2-10 fok), de délutánra a sok napsütés hatására 20-22 fok köré melegszik a levegő.

Szombaton átmeneti felhősödés zavarhatja a szép októberi napsütést. Eső nem valószínű. A megélénkülő, néhol megerősödő déli széllel egyre melegebb levegő érkezhet a Kárpát-medence térségébe. A csúcsérték mindenhol 20 fok felett alakulhat.

Vasárnap eleinte folytatódhat a napos időjárás, majd délután erős felhősödés várható és nyugat felől már egy-egy zápor is előfordulhat. Marad a mérsékelten meleg idő.

A folytatásban ismét változékonyabb idő esélyes, de nagyobb lehűlés egyelőre nem látszódik, folytatódik az enyhe (15-20 fokos) ősz.