Simicskó szerint nagyon félreértette őt a cseh védelmi miniszter

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


A Nyugat-Európába tartó menekülteket szállító autóbuszokat Oroszország finanszírozhatja. Erről beszélt a Mladá Fronta Dnes című lapnak a cseh védelmi miniszter, Martin Stropnický. A cseh újság cikkét az Index szemlézte.

A cseh miniszter úgy fogalmazott: „A magyar védelmi minisztertől kaptam ezt a hírt, amelyet nem tudok száz százalékig megerősíteni, de nincs okom, hogy ne bízzak meg kollégám szavaiban.” A politikus arra beszélt, hogy a Balkán területén nagy számban jelennek meg a menedékkérőket szállító autóbuszok.

A cseh politikus szerint az ehhez hasonló eszközök bevetése Oroszország érdekében áll, mert segíti az EU lassú szétesését.

A Honvédelmi Minisztérium az Index kérdésére azt közölte: a cseh politikus szavai félreértésen alapulhatnak. „A NATO védelmi minisztereinek csütörtökön megtartott brüsszeli tanácskozásán általában volt szó Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalásáról. Ennek kapcsán több ország vezetői részéről megfogalmazódott olyan álláspont, hogy az orosz beavatkozásnak lehet olyan következménye, hogy fokozódik a migrációs nyomás Európán” – írták.

A magyar honvédelmi miniszter részéről nem hangzott el olyan kijelentés, amit cseh kollégája neki tulajdonít – írták.