Simicskó: Nem voltak túlterhelve a Hortobágyon meghalt tűzszerészek

-

A honvédelmi miniszter haderő-fejlesztési programot jelentett be.


Magyarország részt kíván venni egy közös európai hadsereg létrehozásában, amely képes megállítani a migrációt és felvenni a harcot a nemzetközi terrorizmus ellen – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter. Ehhez új haderő-fejlesztési program indult, többek között korszerűsítik a katonák egyéni felszerelését, növelik a helikopter- és a merev szárnyú légi szállító képességet, megkezdte működését a Katonai Rendészeti Központ – írja a Magyar Idők. "Az elmúlt év tapasztalatait összegezve, szerintem fontos, hogy a magyar védekezés eredményeit felmutatva megváltoztathassuk az Európai Bizottság migrációs politikához való hozzáállását" – mondta Simicskó. A honvédelmei miniszter szerint nemzetállami védelmi rendszereket kellett kialakítani, mert az EU immunrendszere nagyon nehezen működik.

"Egy ilyen válsághelyzetre senki nem volt kellőképpen felkészülve, hiszen nem is lehet. Nem tudtuk előre, hogy ilyen mértékű lesz a migrációs krízis, így nem volt elegendő időnk a megfelelő infrastruktúra kiépítésére, ezért ez folyamatos munkát jelent a számunkra, de a helyzet egyértelműen javul" – mondta Simicskó. “Az illetményemelés mellett a katonák határnál végzett szolgálatát is külön költségvetési forrásokkal támogatjuk, miközben megfelelő laktanyai vagy báziselhelyezést, ellátást biztosítunk számukra a korszerűbb egyéni katonai felszerelésekkel együtt. A katonák ideiglenes állomásoztatása érdekében a hódmezővásárhelyi laktanyát erősítjük, és igyekszünk a védelmi igazgatás rendszerét átállítani arra, hogy a határhoz közel lévő megyékben álljanak rendelkezésére kisebb bázisok és őrsök.”

“Nagyon fontos a NATO és fontos lenne az is, hogy a jelenkor kihívásai megerősítsék ezt a szövetséget. De mindig elhangzik az az igény is, hogy Európának a jövőben többet kell áldoznia a honvédelemre, a biztonságára, mint ezt korábban tette" – mondta a honvédelmi miniszter. “Európának egy olyan hadseregre lenne szüksége, amely képes megfelelni a kor kihívásainak és megállítani a migrációt, felvenni a harcot a nemzetközi terrorizmus ellen. Szerintem a V4-be tartozó országok hadseregeinek együttműködése erre jó alap lehet. Megkezdtük az egyeztetéseket arról, hogy létre kell hozni ezen a bázison különböző harccsoportokat és egy európai hadtestet, amelynek felépítésében mindenképpen számítani kell Németországra is.”

“Komoly terveink vannak, ténylegesen a megújulás korszakába kell lépnie a Magyar Honvédségnek. 2026-ig egy tízéves honvédelmi és haderő-fejlesztési programot indítottunk el, ebben az időszakban minden évben prognosztizálhatóan a GDP 0,1 százalékával nő a védelmi költségvetésünk. Ez a jövő évben azt jelenti, hogy 53,7 milliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat a honvédség. Ebből első lépésként az illetményemelés mellett az egyéni felszereléseket korszerűsítjük, például új egyenruhákat kapnak a katonák. Fontos a kibervédelmi képesség fejlesztése is, hiszen a hadviselés ma már ezen a színtéren is folyik. Fejlesztjük többek között a katonai titkosszolgálatokat, illetve a Katonai Rendészeti Központot, amely ötszáz fővel alakult meg a napokban és nagy szerepe van a terrorizmus elleni védekezésben.

Továbbra is fontos a határvédelem megszervezése, és célunk zászlóalj szintű harccsoportok létrehozása. Megalakítottuk a különleges műveleti ezredet, ezen erők képességalapú fejlesztését tovább folytatjuk, miközben a területvédelmi alapra helyezve megújítjuk az önkéntes tartalékos rendszer működését. A Magyar Honvédség stratégiai légiszállító- és helikopter-képessége is szintén fejlesztésre szorul.”

“A Gripen-flotta a svédekkel kötött megállapodás alapján az év végére ismét teljes lesz. A helikopterképesség fejlesztése terén első lépésben – a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladatainak ellátása, a működőképesség fenntartása érdekében – négy Mi–17-es közepes szállító helikopter felújítása mellett döntöttünk.”

A hortobágyi tűzszerészbalesetről azt is mondta Simicskó, hogy „jelentést kértem arról, hogy túlterheltek-e a tűzszerész katonáink. A belső vizsgálat azonban megállapította, hogy ez sem állja meg a helyét, a tűzszerészek kéthetes váltásban teljesítettek szolgálatot és éppen szabadságról tértek vissza, amikor megtörtént a tragédia”.