Simicskó nem tud róla, hogy Juhászt kizárták a Kossuth térről

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A honvédelmi miniszter szerint senkit nem zártak ki a Kossuth téri, állami megemlékezésről október 23-án. Az az információ, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke mégsem jutott be, nem ért el a miniszterig.


Kész Zoltán, független országgyűlési képviselő azt kérdezte Simicskó Istvántól, jogszerű-e, hogy egy őrző-védő vállalkozás korlátozza az állampolgárok mozgását? Kész képviselő október 23-án, délelőtt akart bejutni gyermekeivel a Kossuth térre, de a Valton biztonsági cég emberei – bár megmutatta nekik képviselői igazolványát – nem engedték be. Délután pedig Juhász Pétert, az Együtt társelnökét nem engedték be az őrző-védők. Juhász jelezte: rendőrt hívott, hogy megtudja, miért nem mehet be más állampolgárokhoz hasonlóan a térre. Szerinte a helyszínre érkező rendőrök közölték vele: erről nem ők, hanem a valtonosok döntenek, így az egyenruhások tehetetlenek. A politikus az ügy miatt feljelentést tett.

A honvédelmi miniszter erről semmit nem tud. Simicskó szerint ugyanis „a szóban forgó rendezvény előkészítése során az állampolgárok szabad mozgása nem került jogellenesen korlátozásra, ilyen tartalmú bejelentés a rendezvény biztosításában é s koordinálásában résztvevő szakmai szervezetek részére nem érkezett". A honvédelmi miniszter elismerte, hogy nemzeti ünnepek lebonyolításáért a honvédelmi tárca a felelős, azonban „a 2016. október 23-i nemzeti ünnep rendezvényeinek biztosításával kapcsolatos feladatok végrehajtása során a honvédelmi tárca részéről jogszabálysértés nem történt.

Bár évekkel korábban épp a Fidesz politikusai háborodtak fel azon, hogy szocialista kormányok őrző-védő cégeket alkalmaztak nemzeti ünnepek lebonyolítása során, most Simicskó szerint „annak érdekében, hogy a jogszabályban rögzített feladatok maradéktalanul megvalósulhassanak, illetve az ünnepi rendezvények méltóságteljes lebonyolítása, a résztvevők biztonságának szavatolása és mindennemű biztonsági körülmény megvalósulhasson, a nemzeti rendezvények biztosításában részt vesznek civil biztonsági cégek, amelyek messzemenően együttműködnek a rendőrségi szervekkel a biztonsági tényezők garantálásában.”

Noha azt a miniszter elismerte, hogy tárcája dolga az állami ünnepek megszervezése és levezénylése, annyit azért hárította a felelősségen, hogy a „biztonsági szempontok meghatározása, amely alapján a rendezvények biztosítása — ezen belül a terület lezárása, valamint beléptetés — végrehajtásra kerül, olyan szakmai kérdés, amely a Belügyminisztérium és a rendőrségi szervek hatáskörébe tartozik.”

A honvédelmi miniszter válaszából tehát az derül ki, hogy vagy nem zártak ki senkit a rendezvényről, vagy ha történt is ilyen, annak híre hozzá nem jutott el. Harmadik lehetőség: Juhászt szabályosan tartották a kordonon kívül, ám ennek okáról a Belügyminisztériumban döntöttek. Lapunk megkereste Pintér Sándor tárcáját is az üggyel kapcsolatban. A BM-nél arról érdeklődtünk: „miként határozták meg azokat a biztonsági szempontokat, amelyek alapján a rendezvények biztosítása — ezen belül a terület lezárása, valamint beléptetés — végrehajtásra kerül?” Rövid válaszuk: „Elektronikus úton a Belügyminisztérium részére küldött megkeresését - válaszadás céljából - továbbítottuk a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal részére.”

Vagyis a honvédelmi tárca a belügyre mutogat, amikor arra kéne válaszolni: miért tiltottak ki magyar állampolgárokat – önkényesnek látszó módon – az állami ünnepségről. A belügy pedig a honvédelmi minisztériumra.