Simicskáék nem nyugszanak bele, hogy Vajnáé a TV2

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A TV2-t ugyancsak magának vindikáló Megapolis Media Zrt. törvényességi felügyeleti eljárást kért a Cégbíróságnál. A tévécsatorna ügyében eljáró cégbíró két napon belül bejegyezte Andy Vajna cégét a TV2 tulajdonosaként, miközben Simicskáék ügyében hetekkel ezelőtt felfüggesztette az eljárást.


A Megapolist képviselő ügyvédi iroda a VS.hu-t úgy tájékoztatta, hogy beadványuk több ponton is kifogásolta a Cégbíróság eljárását. A cégbíró két napon belül bejegyezte a TV2 tulajdonosaként Andy Vajna cégét, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-t. A végzés ellen fellebbezni nem lehet, az érintettek azonban pert indíthatnak az ügyben, ha törvénytelennek ítélik.

A Megapolis képviselői szerint a Magyar Broadcasting Co. Kft. például egyoldalúan nyilatkozott arról, hogy a törzstőke 100%-át megszerezte 2015. december 31-én. Óvári Győző ügyvéd álláspontja szerint a változásbejegyzési kérelemhez sem a tulajdonjog megszerzését igazoló szerződést, sem a TV2 Media Group Holdings Kft.-nek a törléshez hozzájáruló nyilatkozatát nem csatolták.

Márpedig a Megapolis egy korábban kötött szerződés alapján a TV2 Media Group Holdings, és ezen keresztül a tévécsatorna cégcsoportjának a tulajdonosának tartja magát. A Megapolis Fonyó Károly érdekeltsége, aki számos üzleti vállalkozásban volt az elmúlt években Simicska Lajos partnere.


A Megapolis kifogásolja azt is, hogy a jelzálogjog bejegyzésének megszűnésével kapcsolatban nem kérték ki a korábbi zálogkötelezett, a TV2 Media Group Holdings Kft. hozzájárulását, pedig álláspontjuk szerint a cégtörvény alapján ez szükséges lett volna. Vajnáék csak az eddigi zálogjogosulttal, a ProSieben Sat1. Media SE céggel kötött megállapodást csatolták. Eszerint a filmügyi kormánybiztos és kaszinótulajdonos Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. december 31-én átutalással kifizette a német céget, és így a Magyar Broadcasting lett az új zálogjogosult.

Simicskáék azt is sérelmezik, hogy az ő ügyükben ugyanakkor október 19-e óta nem hozott döntést a Cégbíróság. A Megapolis a TV2 Media Group Holdings-ban történt tulajdonszerződést szeretné érvényesíttetni, ezt azonban a TV2 eddigi két ügyvezető-tulajdonosa, Simon Zsolt és Yvonne Dederick támadta meg. A cégbíró ebben az ügyben hiánypótlást kért, majd december 18-án felfüggesztette az eljárást, és egyébként egységesítette is az eljárást a két ügyben. A TV2 Media Group Holdings ügyében ennek ellenére még nem látszik döntés a Cégközlönyben, és a felfüggesztés 60 napja még akár több mint egy hónapig ketyeghet.

A Megapolis arra hivatkozik, hogy még 2013-ban kötött egy opciós szerződést az akkor két menedzser-tulajdonossal, Simonékkal, hogy övé két cég, a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft., méghozzá attól a dátumtól, amikorra kitölti azt a kontraktus megfelelő helyén. Ez következett el 2015. október közepén, de ez az, amit a Cégbíróság egyelőre nem vett tudomásul. Simonék ellentmondásosan nyilatkoztak erről a szerződésről, volt, amikor tagadták a létét, volt, amikor elismerték, de szerintük Simicskáék időközben lemondtak a pénzükről. Azt nem tudni, hogy a Megapolis által benyújtott iratok hitelesnek tűnnek-e a Cégbíróság számára.

Andy Vajna és a magyar állami Exim Bank mindenesetre nem törődött ezekkel a mellékkörülményekkel, és a banki hitel segítségével a kormánybiztos birtokba vette a tévécsatornát. A TV2 élén a hét elejétől már az a Dirk Gerkens áll, aki korábban még az RTL Klub élén bőszen hadakozott az Orbán-kormánnyal, viszont így is a legtöbb bevételt hozó magyar tévécsatornát igazgatta. Vajna megszerezte az RTL-nek beszállító IKO-médiacsoport bizalmát is, így számos népszerű műsorszám átvándorol az RTL-től a TV2-höz. Simicskáék már csak a bíróságban reménykedhetnek.

Andy Vajna közben a rádiós piacon is nyomul és a hetekben új cégeket is gründolt: a vagyonkezeléssel foglalkozó Bright Times-t és a Lucky Venturest is december 1-jén alapította. Kérdésünkre nem kívánt válaszolni, hogy milyen tevékenységet végeznek majd az új vállalkozások, mindenesetre kiterjedt média- és kaszinóbirodalmának a vagyonkezelése most sok feladatot jelenthet az üzletembernek.