Simicskáék azt állítják, hogy ők vették meg a TV2-t

Forrás: MTI / VS.hu

-

Éppen, hogy aláírta a a TV2 csatornára vonatkozó adásvételi szerződését Andy Vajna cége, máris borult a bili, és csütörtökön kora estére már elvileg két cég is „birtokolja” a kereskedelmi adót. Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly ugyanis azt állítja, hogy az ő cége már két nappal ezelőtt megvette a TV2 Media Group Holdings Kft.-t, így Vajnáék szerződése érvénytelen.


Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. csütörtökön közölte, hogy 2015. október 13-án megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. A részvénytársaság szerint így nem érvényes az a szerződés, amellyel Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. megvette a TV2-t, mivel Fonyóék a tulajdonosok. Ezt a hírt az üzletember az Indexszel is közölte.


Fonyó – aki a HírTV Zrt. és az MKB Veszprém kézilabdacsapat elnöke is egyben – a lapnak elmondta, hogy egy szerződéses megállapodás alapján szerezték meg a kereskedelmi tévét, de annak tartalmát üzleti titok miatt nem hozza egyelőre nyilvánosságra. A Megapolis Media Zrt. e verzió szerint éppen azon a napon vált a TV2 tulajdonosává, amikor a hírekben megjelent, hogy Simon Zsolt János és Yvonne Dederick menedzserek eladták a csatornát Andy Vajnának. Mivel a két ügyvezető az adásvételi szerződést a tulajdonos hozzájárulása nélkül kötötte meg, így a Megapolis csütörtökön azonnali hatállyal visszahívta őket az ügyvezetői tisztségükből.

Az Origo korábban úgy értesült, hogy a Megapolis Media Zrt. egy opciót hívott le, azaz élt vásárlási jogával. Fonyó a lapnak erről most annyit mondott, hogy ez egy bonyolult szerződéses konstrukció volt, és hozzátette, hogy „jogilag vásárlásról van szó”.

Az opció az üzleti életben azt jelenti, hogy a vevő egy adott összegért lehetőséget kap arra, hogy egy adott időpontig szabadon döntsön egy részesedés megvásárlásáról. Ha ezzel nem él, bukja az opciós díjat, ugyanakkor nem mindig van opciós díj a szerződésben. Ha valaki nem él az opcióval, más is megveheti a részesedést az adott határidőn túl.


Fonyó az Indexnek azt mondta, hogy az elmúlt napokban egyáltalán nem beszélt sem Dederickkel, sem Simonnal, és hogy hosszú jogi eljárásra számítanak, de azt még nem tudja, hogy feljelentést tesznek-e az ügyben.


Csütörtökön derült ki az is, hogy Andy Vajna a nagy vetélytárs RTL Klub volt vezérét, a kormányzattal gyakran ütköző Dirk Gerkenst kérte fel a TV2-csoport irányítására. Bár Gerkens maga is elismerte, hogy az RTL-es szerződése értelmében egyelőre nem dolgozhatna a csatorna fő vetélytársánál, szerinte azonban bizonyára találnak majd jogi megoldást erre a problémára.