Simicska egy lépéssel közelebb került a TV2-höz

Fotó: EVA

-

A TV2-t Andy Vajnának eladó menedzserek elismerték, hogy mégis volt opciós szerződésük egy kölcsönügylet biztosítékaként. Simon Zsolt és Yvonne Dederick azt állítja, a kölcsönadó nem is kérte vissza a pénzét, erről szóban állapodtak meg. A ProSiebenSat.1 zálogjoga még perdöntő lehet a vitában.


Bár a TV2 televíziós csatorna eddigi tulajdonosai pénteken még azt mondták saját hírportáljuknak, hogy


azért arra emlékeznénk, ha ilyesmit aláírtunk volna,

most mégis azzal kezdik legfrissebb közleményüket, hogy


Az opciós szerződés, amely a Double 6 Dominoes Kft. és CCA Vízió Kft. üzletrészei vonatkozásában jött létre, a kölcsön biztosítékául szolgált.

Azt is tudatták, hogy 2013-ban kölcsönt kaptak egy magánszemélytől, ennek a kölcsönnek volt a biztosítéka az opciós szerződés, azonban a kölcsön felét rövid időn belül visszautalták.

Csakhogy a TV2 a kérdést pénteken úgy tette fel, hogy „elővásárlási joguk sem volt?” Márpedig az opciós szerződés más, mint az elővásárlási jog. Így a nyilvánosság egyelőre nem kaphatta rajta Simon Zsoltot és Yvonne Dedericket közvetlen hazugságon.

A legújabb magyarázkodás azonban úgy folytatódik, hogy egy szóbeli egyezség alapján a kölcsön másik felét egyelőre nem kellett visszafizetniük.


Így minden szempontból teljesen váratlan és meglepő volt, hogy a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. minden előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül hivatkozott opciós jogának érvényesítésére

– áll a közleményben. Ez azt jelentené, hogy a meg nem nevezett magánszemély, vagyis vélhetően Fonyó Károly (Simicska Lajos üzleti partnere) kölcsönt adott Simonéknak, a pénz feléről azonban gyakorlatilag lemondott, ám Fonyó cége, a Megapolis mégis élt az opciós joggal, és bejelentette, hogy övé a 2013-ban kötött szerződés alapján az őt megillető üzletrész.


Emiatt kényszerültek Simonék újabb közleményre

Simicskáék azonban más forgatókönyvet valószínűsítettek a sajtónak kiszivárogtatott dokumentumokkal. Eszerint Simonék gyakorlatilag „kilopták” a televíziós csatornát azokból a cégekből, amelyek a Megapolisé lennének az opciós szerződés alapján.


A Megapolisnak a CCA Vízió Kft.-re és a Double 6 Dominoes (D6D) Kft.-re volt vételi joga, ám Simon Zsolt és Yvonne Dederick két lépcsőben új üzemeltető cégekbe szervezte át a tévécsatornát, a TV2 Media Group Holdings Kft.-be és a TV2 Média Csoport Kft.-be. Fonyó értelmezése szerint a CCA-n és a D6D-n keresztül övé a tulajdonosi joggyakorlás lehetősége a TV2 felett, Vajna és Simonék viszont nem látják a jogosultságát.

A ProSiebenSat.1-nek azonban még lehet egy döntő érve. Ez a német cég adta el 2013 decemberében a TV2-t az addig is menedzseri posztot betöltő Simonnak és Dedericknek. Az adásvétel egy sajátos konstrukcióban történt, mert a vevőnek – akár adtak kölcsönt Simicskáék, akár nem – nem volt elég pénze a műsorszolgáltató megvásárlására. Ezért maga a német médiacég hitelezte meg a vételárat Simonéknak.

Ennek biztosítékául zálogjogot jegyeztek be a TV2 tulajdonosi jogait megtestesítő cégekre. Ezek azonban nem csak a TV2 Media Group Holdings és a TV2 Média Csoport, hanem a CCA és a D6D is. Tehát annak a két cégnek az üzletrészein is van zálogjoga a ProSiebenSat.1-nek, amely az opciós szerződés szerint Fonyó cégének birtokában van.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha Simonék próbálkoztak is a TV2 kiszervezésével, a ProSiebenSat.1 felé ezt nem kommunikálták vagy nem érvényesítették, mert akkor nem maradt volna a CCA és a D6D üzletrészein a zálogjog.

Simonék most mindenesetre azt állítják, hogy a német médiacéggel dolgoznak a tranzakció lezárásán, vagyis azon, hogy Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. megvásárolja a TV2-t. Végül pedig hozzáteszik, hogy nem tartják jogszerűnek az opció alapításának körülményeit és lehívását, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A jogi csűrés-csavarásnak mindenképpen érdekes mellékszála, hogy Andy Vajna magyarországi üzleti ügyeit, köztük ezt a felvásárlást is az a jogi iroda, a Weil, Gotshal & Manges intézi, amelynek partnere David Dederick, a TV2 eddigi tulajdonosának, Yvonne Dedericknek a férje.