Simán lehet magyar doppingbotrány a riói olimpián

Fotó: Getty Images / Law

-

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport vezetője nem venne rá mérget, hogy magyar doppingeset nélkül zárul a riói olimpia, azt viszont nem győzi hangsúlyozni, hogy a maguk részéről sok szűréssel és a tájékoztatás különféle eszközeivel mindent meg fognak tenni a sok kellemetlenséget okozó leleplezések elkerüléséért.


„Már a londoni olimpia előtt is a NOB által meghirdetett zéró tolerancia szellemében hajtottuk végre az ellenőrzési és a felvilágosítási programunkat, és ez most is így lesz. Éppen a napokban állapodtunk meg abban a Magyar Olimpiai Bizottság illetékeseivel, hogy minden, az olimpiai felkészülésben résztvevő sportolót legkevesebb két alkalommal mintavétel céljával fogunk felkeresni, de bizonyos versenyzőknek, így például az úgynevezett doppingérzékeny sportágak képviselőinek ennél jóval több ellenőrzésre kell számítaniuk” – fogalmazott a Telekom Sporthír Szolgálatnak Tiszeker.


Tiszeker bízik az ellenőrzések eredményében


A Nemzetközi Doppingellenes Szövetség, a WADA képviselői is rendszeresen Magyarországra látogatnak majd az idén, Tiszeker Ágnes pedig bízik a folyamatos vizsgálatok elrettentő erejében. „Ha valaki ennek ellenére is trükközni próbál, és fennakad a rostán, azt kell mondanom, hogy még mindig jobb, ha ez itthon vagy külföldön az olimpia előtt történik meg, mint a nyári játékokon, ahol a pofonok is nagyobbat szólnak.”


Dopping és drog, kettős tabu

Minden olyan sportolót, aki mostantól szerez kvótát, a teljesítést követő 24-48 órán belül ellenőrizni fognak, vagy ha ez külföldön történik meg, lehetőleg már a hazaérkezés napján. A MACS ellenőrei már ezekben a napokban is ellenőriznek, és a felkeresettek között ott van az a 14 fiatal sportoló is, akik a február 12-én kezdődő II. téli ifjúsági olimpiai játékokon képviselhetik a magyar színeket. Közülük csak az számíthat tökéletesen tisztának, akinél sem dopping-, sem pedig kábítószer fogyasztás nyomaira nem akadnak.


Fazekasnak és Annusnak már meggyűlt a bajuk a doppingellenőrökkel


„Közös érdekünk a sportolókkal, az edzőkkel, a sportorvosokkal, általában véve pedig mindazokkal, akik a felkészülésben részt vesznek, hogy adott esetben senki se mondhassa azt, hogy erről nem tudtam, sőt, nem is hallottam, mert nem mondták el nekem - folytatta a MACS vezetője. - Előadásokat és konzultációkat tartunk, konferenciát rendeztünk, és együttműködve a Magyar Olimpiai Bizottsággal, hamarosan megjelenik az új kiadványunk, ami minden veszélyre és teendőre felhívja a figyelmet. Ismerteti az előírások változásait, tájékoztat arról, hogy miként kell viselkedni az ellenőrzéseknél, mit szabad és mi az, ami tilos, mennyire szigorúak és megkerülhetetlenek a holléti információadás előírásai, de az étrend kiegészítők fogyasztásával kapcsolatban is útmutatással szolgál. Emellett mindenki hozzájut majd a tiltott készítmények legújabb listájához, adathordozón és egy kis könyvecskében is.”


Last minute eltiltás

A MACS vezetője nem tartja kizártnak, hogy a doppingellenes küzdelem nem éppen elegáns, ugyanakkor elkerülhetetlenül bekövetkező eseményeként, idén is leleplező bejelentésekre és eltiltásokra kerülhet sor az olimpia előtti napokban, akár a megnyitó ünnepség előestéjén is.

„Ez négy évvel ezelőtt sem volt lélekemelő jelenség, csóváltam is a fejemet, de mint olyan szakmabeli ember, aki meggyőződéssel a tiszta sportért folyó küzdelem sikerére esküdött fel, nem emeltem kifogást, ahogy ezt most sem fogom megtenni. A tudományos kutatásoknak - legyenek azok a rákbetegség gyógyításával vagy a doppingolás bizonyításával kapcsolatosak - nincsenek időhatárai. Tudomásul kell venni, hogy rendre új eszközök állnak rendelkezésre, és bizony azt is, hogy ezekkel felvértezve hosszú évekkel ezelőtt levett és lefagyasztott minták megismételt vizsgálata éppen a játékok előtti napokban, vagy órákban szolgálhat bizonyító erővel. Tagadhatatlan viszont, hogy az időzítésnek olykor pedagógiai háttere is van.”