Sikkasztással gyanúsítanak egy orosz miniszterhelyettest

-

Grigorij Pirumov kulturális miniszterhelyettest és két másik, a tárca pénzügyeit és restaurálási tevékenységét felügyelő vezetőt gyanúsítanak csalással és sikkasztással.


Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kezdeményezte a három személy letartóztatását, de gyanúsított még Borisz Mazóra, a minisztérium gazdasági és beruházásügyi igazgatója és Oleg Ivanovra, a Centrresztavracija elnevezésű állami vállalat vezetőjére is.

Az üggyel kapcsolatos nyomozás vizsgálja egyebek között a szentpétervári Ermitázs és a moszkvai Novagyevicsij-kolostor restaurálásának költségvetését is.

Az FSZB házkutatást tartott a kulturális minisztériumban és a Balsztroj építőipari vállalatnál, amely 2012-2013-ban a pszkovi területhez tartozó Izborszkban végzett felújítási munkálatokat. A nyomozás megállapította, hogy az ottani projektre szánt 300 millió rubelből 60 milliót (mai árfolyamon több mint 235 millió forintot) eltulajdonítottak.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz szövetségi hatóságok egyszerre tíz helyszínen nyomoznak. A gyanúsítottak okozta kár pontos összegét egyelőre nem közölték.