Siketnémákkal nézetik a térfigyelő kamerákat Mexikóban

Fotó: MTI/Marjai János / Béla Fotós

Mivel sokkal kifinomultabb a látásuk, ezért siketnéma rendőrökkel figyeltetik a térkamerák közvetítését egy mexikói városban.


Az osztagot a Csend angyalainak hívják. Fogyatékosságuk miatt rendkívül jól tudnak szájról olvasni, és "sasszemük" észrevesz minden gyanús mozzanatot. Nemigen tudja elvonni figyelmüket semmilyen hang vagy nesz a képernyők figyelésétől. Ha gyanúsat észlelnek, jelzik a jeltolmácsnak, aki szól a rendőrség diszpécserének. A húsztagú osztagot Oaxaca városában alkalmazzák. A hasonló nevű állam kormányzója szerint ők nem érzéketlenek a fogyatékkal élők iránt. A siketnéma rendőrök kísérleti program keretében kezdtek dolgozni egy éve, és olyan jól teszik dolgukat, hogy külföldön is a figyelem középpontjába kerültek: Angliából, Argentínából, az Egyesült Arab Emirségekből és Németországból érdeklődtek a sajátos térfigyelő rendszer iránt.


"A városomból ennyi maradt, Kordon és barikád, Engem figyelnek a kamerák."
Pál Utcai Fiúk: Jó reggelt!

Figyelnek, beszélnek

Néhány képviselő-testület és polgármester fantáziája nem ismer határt, ha a térfigyelő kamerákról van szó. Budapest VIII. kerületében például beszélő térfigyelőket telepítettek a városrész négy pontjára. A közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják, mi történik, de rá is szólhatnak a szabályszegőkre. A példa ragadós: Szombathelyen is telepítik már a beszélő térfigyelő kamerákat. A város több pontján forgó szerkezeteket építenek ki, amelyeket két-két hangszóróval szerelnek fel. A központban dolgozó közterületes így ki tud szólni egy helyszínre, ha ott rendzavarást tapasztal.

Szájról olvasnak

Az eset még 1994-ben történt. A köztévé híradójának főszerkesztője felkért egy siketnéma fiatalembert, hogy olvassa le szájról, mit mondott Horn Gyula az Országgyűlésben a mellette ülő képviselőnek, miközben Boross Péter miniszterelnök beszélt. A szocialista politikusról szájról olvasással azt állapították meg, hogy mindössze annyit mondott: "úgy adta le".