Sikerült rákapatni a disznóhúsra a magyarokat

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Egyértelműen és érezhetően megnőtt a sertéshús iránti kereslet az év eleji áfacsökkentés hatására – írja szombati számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap.


Január elsejével 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája. A Népszabadságnak nyilatkozva Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke és az egyik legnagyobb előállító és feldolgozó Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok igazgatója az eltelt két hét adatai alapján pontos forgalmi számot még nem szeretett volna mondani, de főleg a nagy áruházláncoknál megnőtt a sertéshús vásárlása, illetve az átlagos vásárlások mennyisége.


Ezen a véleményen volt a Magyar Hírlapnak nyilatkozó Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára is, aki úgy látta, hogy egyértelműen megnőtt a kereslet a szükséges és nagyon várt áfacsökkentés hatására.

Mindkét lap foglalkozik azzal, hogy bizonyos sertéshúsrészek (fej, toka- és hasi szalonna, körmök) áfabesorolása nem egyértelmű. A napilapok szerint a vámtarifaszámok segíthetnek ebben a kérdésben, a Magyar Hírlap azonban úgy tudja, hamarosan a hivatalos adóhivatali állásfoglalás is elkészülhet.