Sikerült azonosítani az egyik felrobbant párizsi merénylőt

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Belga sajtójelentések szerint a szakemberek DNS-minták alapján azonosították a 25 éves Chakib Akrouh holttestét. Ő robbantotta fel magát a novemberi párizsi merényletek nyomán Saint-Denis-ben elindított rendőrségi akció során.


Chakib Akrouh DNS-ét találták meg azon a Kalasnyikov gépkarabélyon is, amelyre a merénylők által a támadások éjszakáján használt autóban akadtak rá. Péntek reggel a belga rendőrség házkutatást tartott Akrouh szüleinek lakásában Brüsszel Molenbeek nevű negyedében.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint Akrouh 2013-ban Szíriába utazott, ahol iszlamista terrorszervezetekkel került kapcsolatba. A fiatalembert tavaly július végén távollétében ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság.

A fiatal férfi a francia rendőrség november 18-i rajtaütése során robbantotta fel magát Párizs északi elővárosában, öt nappal az összehangolt terrorcselekmények után. A Saint-Denis sétálóutcájában végrehajtott akció célpontja a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, a Marokkóban született, de belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt, aki az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai „hóhérának” és európai toborzójának számított. A rajtaütés során ő is életét vesztette.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.