Sikerrel nyomták fel a lakáslottót Brüsszelnél

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás / MTI/Honéczy Barnabás

-

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a lakáslottó törvény miatt, de ez még semmit sem jelent.


Vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Rogán Antal kitalálta lakáslottó ügyében. A Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről szóló törvényt a Demokratikus Koalíció támadta meg a bizottságnál. Az idén március 17-én elfogadott törvény egy speciális, államilag támogatott konstrukció működését szabályozza, amelynek révén az otthonteremtő közösségek hitel nélkül juthatnak lakáshoz. A működés meglehetősen bizonytalan egyelőre, a tagok annál hamarabb jutnak lakáshoz, minél nagyobb összeget tesznek be a közösbe, az utolsó tagoknak akár tíz évet is várniuk kell a lakásra.

A DK szerint az egész olyan, mint egy piramisjáték - ami így nem igaz, hiszen a piramisjáték a folyamatos új tagok toborzásából generál pénzt a piramis tetején ülőknek, ez pedig egy zárt létszámú közösség szerencsejátéka állami közreműködéssel. A párt szerint mindenesetre Valdis Domrovskis, a Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért is felelős alelnöke azt írta, hogy a jogszabályt illetően a Bizottság „alaposabb vizsgálatba kezd, különös figyelmet fordítva a betétvédelem hiányára”.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezzel vége van a lakáslottónak. A bizottság ugyanis egy sor jogszabályt áttekint és vizsgál, és egyáltalán nem kaszál el mindent. Így még az is előfordulhat, hogy nem talál kifogásolnivalót a szabályozásban. A bizottság azt vizsgálja hasonló esetekben, hogy a törvény sérti-e a közösségi jogot - ez számos módon megtörténhet, tipikus a tiltott állami támogatásnak minősített szabályozás, illet a piac, a tőke szabad mozgásának akadályozása.


Egyszer beköltözhetnek


Szélsőséges esetben hatályok kívül helyezheti a jogszabályt, ahogyan ez például a reklámadó első verziójával vagy annak idején több különadó fajtával is történt. Más esetben csak korrigálni kell a szabályozást, hogy az megfeleljen a közösségi jognak, ez történt tavaly novemberben az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény esetében, amikor a felügyeleti díj sávjait és kulcsait kellett átalakítani.

Vagyis ha a bizottság alapvető hibát nem talál a lakáslottó-törvényben, akkor legfeljebb javításokat fog abban javasolni. Azért is elképzelhető egy ilyen forgatókönyv, mert az unióban van példa hasonló modellre, tehát elvben sem a lottó elvével sem a konstrukcióval nincs komoly baj. A közösségi tagok befizetéseinek biztonsága érdekében be lehet építeni garanciákat, s az is megoldható, hogy a közösségek alapítását szélesebb kör végezhesse el - a jelenlegi nagyjából egy cég helyett.