Sikerrel megműtötték a volt német kancellárt

Fotó: AFP / KAY NIETFELD

-

Sikeres műtéten esett át szerdán Helmut Schmidt. A volt német kancellár jobb lábából vérrögöt távolítottak el - közölték a hamburgi Asklepios Klinikán.


Karl-Heinz Kuck professzor, a gyógyászati intézmény szív- és érsebészeti központjának munkatársa arról tájékoztatott, hogy a 96 éves német politikus lábának vérellátását helyreállították és a még mindig rendkívül népszerű Schmidt 2-3 nap múlva elhagyhatja a klinikát.

A korábbi kancellárt kedden érelzáródással szállították be a hamburgi klinikára. A német szociáldemokraták (SPD) politikusa augusztus elején már néhány napig kórházban volt. Akkor kiszáradás miatt kellett ápolni.
Helmut Schmidt, aki 1974-től 1982-ig volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, mindig is erős dohányosnak számított. Idős korára sem hagyott fel ezzel a szenvedélyével. Akkora népszerűségnek örvend, hogy bár Németországban nyilvános helyeken tilos a dohányzás, neki még élő televíziós műsorban is megengedik, hogy cigarettázzon. Tavaly júniusban azt írták róla, hogy akkoriban napi 40 szál mentolos cigarettát szívott el.