Sikeresen tért vissza a Földre a SpaceX hordozórakétája

Fotó: MTI/AP/Florida Today / Tim Shortt

-

Először tért vissza sikeresen függőlegesen a Földre az űrből hordozórakéta sértetlenül, amelyet így újra fel lehet majd használni. A bravúr hétfőn éjjel történt az Egyesült Államokban, Cape Canaveralben, és hatalmas siker a kifejlesztőnek, a SpaceX amerikai magáncégnek.


A hordozórakéta Falcon-9-es típusú, 15 emelet magas, azaz közel 50 méter hosszú. 11 kis műholdat juttatott fel az űrbe, majd pedig biztonságosan visszaereszkedett a SpaceX dolgozóinak kitörő ujjongása közepette.


A cég korábban már többször próbálkozott azzal, hogy hordozórakétája függőlegesen visszatérjen, ám még sohasem sikerült a művelet. A harmadik kísérlet - idén áprilisban - kis híján jól végződött: a Föld légkörén át visszatérő rakéta reménykeltően lassan ereszkedett, az utolsó pillanatban mégis összetört azon a távirányítású tengeri platformon, amely a floridai partoktól néhány száz kilométerre várta.



A mostani volt az első alkalom, hogy szárazföldre irányították vissza a rakétát.

A hordozórakéták visszanyerése és többszöri felhasználása kereskedelmi-gazdasági értelemben új fejezetet nyitna az űrrepülésben. A visszatért Falcon-9 "utasainak", a 11 műholdnak mindegyike sikeresen pályájára került. Az űrküldetésnek ez volt az elsődleges célja, ám a függőleges landolás sikere jóval szenzációsabb.