Sikeresen landolt az újrahasznosítható rakéta

Forrás: blueorigin.com

-


Felbocsátás után 100 kilométeres magasságba emelkedett, elengedett egy űrkapszulát, majd pedig visszaszállt a földre a Blue Origin privát űrcég rakétája. A landolás tökéletesen sikerült, a BE-3 típusú rakéta úgy állt meg a talajon, mintha el sem hagyta volna azt. Csupán egy kis korom - és a kapszula hiánya - árulkodott arról, hogy vége a tesztnek.


Kicsit kormos, de azért újnak tűnik


A New Shephard nevű űrjármű másfél kilométeres magasságban gyújtotta újra a rakétáit. Leereszkedés közben kiegyensúlyozta a rakéta testét, és végül hét kilométer per órás sebességgel szállt le. Nézzék meg a videót, valószínűtlen, hogy ennél érdekesebbet látnak ma:A mostani leszállással az egyébként a sajtóban jóval kevesebbet szereplő Blue Origin megelőzte a több sikertelen leszállási kísérleten túl lévő SpaceX-et. Elon Musk cégének mentségére csak az szolgál, hogy a SpaceX Falcon 9 típusú rakétája nem egy száz kilométer magas, szuborbitális pályára állítja a rakományát, hanem valódi orbitális pályára. Emiatt az újrahasznosíthatónak tervezett első fokozata jóval nagyobb sebességnél válik le, így a kiegyensúlyozása és leszállítása is nagyobb feladat. A New Shepard a hangsebesség 3,7-szeresére gyorsult fel, a SpaceX rakétája a hangsebesség tízszeresével megy a leváláskor.


A New Shepard fellövés előtt


A Jeff Bezos Amazon-vezér tulajdonában lévő Blue Origin célja, hogy űrturistákat szállítson a világűr 100 kilométeres magasságban húzódó határára. Ebben hasonlít a cég a Richard Branson által indított Virgin Galactichoz, amelynek idei űrhajóbalesetével a VS.hu is foglalkozott. A Blue Originnek egyelőre minden esélye megvan arra, hogy ők szállítsanak először rendszeresen turistákat az űrbe.