Sikeresen füstölik ki a romkocsmázók a bennszülötteket

Fotó: szpot.hu / szpot.hu

Csöndes (vagy inkább zajos?) népességcsere zajlik Budapest néhány éve még nagy ívben elkerült utcáiban. Nem véletlen: a nyári törvénymódosítással az utolsó eszközt is elvették a helybéliek kezéből, cserébe az önkormányzatok megpumpolták a kocsmárosokat.


Már az ingatlanpiacon is érezteti hatását, hogy az elmúlt években elszaporodtak a menő szórakozóhelyek, kávézók és romkocsmák a belső Erzsébetvárosban is. Az első egy-két év még az idősebb őslakosok és a bulizó fiatalok összecsapásairól szólt, ma már az idő túlhaladt ezen. „A terület lakosságának összetétele változik, legalábbis az elmúlt 2-3 évben itt vásároló közönség átlagéletkora 6 évvel alacsonyabb az egész kerületre jellemző átlagnál” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. „Az éjszakai nyüzsgés főleg a 25-35 év közötti korosztálynak vonzó, most ők alkotják a vevők zömét.” Ez utóbbiak főleg egyedülállók vagy fiatal párok, kevés nagycsaládossal lehet találkozni a keresők között. Az éjszakai lárma természetesen kortól függetlenül zavaró lehet, így az utcában az utcafronti lakások árai alacsonyabbak, mint a csöndesebb, belső lakásoké, de új építésű lakások esetében – melyekből a Kazinczy utcában is találunk – a jobb hangszigetelést biztosító ablakok ezt is ki tudják szűrni.

negyzetmeter_arak

A környék bulizós jellege az eladókra is hatással van, akadnak olyan lakások, amelyeket tulajdonosaik kimondottan a megnövekedett éjszakai zaj miatt kínálnak eladásra. Jó eséllyel pályáznak, hiszen többen vannak, akik kimondottan ebben az utcában keresnek lakást. Bár a Kazinczy utca árai meghaladják a kerület átlagárait, a 2008-as válság hatása ebben az utcában is érezhető. Jelenleg a használt téglalakások négyzetmétere 270.000 forint körül alakul, míg a VII. kerületi lakásoké idén 210.000 forint magasságában mozognak az első kilenc hónapban. A Kazinczy utcában egyelőre a magyar vevők dominálnak, a külföldiek inkább csak a szálláshelyeket veszik igénybe. Utóbbiak igencsak kelendőek, hiszen a bérleti piacon sok olyan vállalkozó akad, aki ebben az utcában kínál lakásokat rövidebb tartózkodásra, napi 40-70 EUR közötti áron. Ezek a vállalkozások nem csak a bérleti piacon aktívak. Többen vásárolnak rövidtávú kiadás céljából lakásokat, sőt egész épületeket is keresnek, hogy azokat apartmanházzá alakítva használják ki a környék külföldön is ismert vonzerejét.

Rogánék is támogatták a lakosságcserét

Bár a politikai kommunikáció szerint a helybéliek nyugalmáért kezdeményezte Rogán Antal a kereskedelmi törvény módosítását, ennek révén valójában inkább magának az önkormányzatnak szerzett pénzt. Az V. kerület polgármestere nyáron abban állapodott meg a  a romkocsmásokkal, hogy az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintos felügyeleti díjat vethetnek ki a világörökségi helyszíneken lévő vendéglátóhelyekre. Cserébe viszont lakossági bejelentésre nem lehet megkérdőjelezni a kocsmáknak kiadott működési engedélyt. Burkoltan ebben az is benne van: akinek nem tetszik, költözzön el.

A Liszt Ferenc tér és a Ráday már nem annyira drága

A Kazinczy utca hipszter jellege új keletű, a Ráday utcáé és a Liszt Ferenc téré viszont nem. Mindkét terület most is keresett, de népszerűségük az utóbbi években már kicsit megkopott, amiben azért nagy szerepet játszott a gazdasági válság is. A Liszt Ferenc téren az átlagár az idei első kilenc hónap eladásai alapján négyzetméterenként 390.000 forint körül alakult. Ezen a téren az elmúlt 3 évben minden harmadik vásárló külföldi volt:  hollandok, belgák, amerikaiak.

A Ráday utca, hasonlóan a Liszt Ferenc térhez, valamelyest vesztett a varázsából, főleg, ha a 2008 előtti időkhöz viszonyítjuk. Presztízsjellege nem tűnt el, és kiváló közlekedési kapcsolatai még tovább javulnak az új metróval. A kimondottan az utcában lakást kereső vevők száma azonban csökkent, a külföldi vásárlók pedig szinte teljesen elfogytak.