Sietni kell az online pénztárgépek beüzemelésével

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Nem minden berendezés után jár az állami támogatás.


Csak azok a vállalkozások kapnak állami támogatást az online pénztárgépek használata után, amelyek december 31-ig beüzemelik azokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gépenként 50 ezer forinttal támogatja a fejlesztést. Azok, akik bejelentett tevékenységük alapján január 1-jétől kötelesek online pénztárgépet használni, levélben kapták meg a gyakorlati tudnivalókat. Fontos, hogy a ténylegesen végzett tevékenységi kör dönti el, hogy a vállalkozásnak kell-e online kassza.

A NAV segít benne, hogy az érintettek megkaphassák a támogatást: több mint tízezer vállalkozást kerestek meg személyesen vagy telefonon. A pénzhez egyszerű hozzájutni, csak egy nyomtatványt kell benyújtani, és az adóhivatal öt napon belül visszaküldi az üzembe helyezési kódot. Ezt a kassza megvásárlásakor kell bemutatni. Az eladó a levélben szereplő kóddal azonnal üzembe helyezi a pénztárgépet, és levonja az 50 ezer forintot a vételárból.

A támogatás a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet; a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását; a plasztikai sebészeti tevékenységet; a diszkó, táncterem működtetését; a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszőröknek, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.