Shaqiri csodagólja is kevés volt a svájciak továbbjutásához

Fotó: AFP / VALERY HACHE

-

Lengyelország válogatottja jutott elsőként a negyeddöntőbe az Európa-bajnokságon, mivel 1-1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyesekkel 5-4-re legyőzte a svájci csapatot Saint-Etienne-ben.


Eb, nyolcaddöntő

Lengyelország-Svájc 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 5-4

Saint-Étienne, 38 842 néző
v.: Mark Clattenburg (angol)
Lengyelország: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) - Milik, Lewandowski
Svájc: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez - Behrami (Fernandes, 77.), G. Xhaka - Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58.), Mehmedi (Derdiyok, 70.) - Seferovic
gólszerzők: Blaszczykowski (39.), illetve Shaqiri (82.)
sárga lap: Schär (56.), Djourou (117.), illetve Jedrzejczyk (58.), Pazdan (111.)


Óriási lehetőséggel kezdődött a kieséses szakasz első meccse: Lewandowski labdaszerzése után Arkadiusz Milik a tizenhatos vonaláról az üres kapu fölé emelt. Lengyel fölény jellemezte a folytatást, de később a svájciaknak is voltak helyzetei. Mindkét csapat többször eljutott ellenfele kapuja elé, így eseménydús volt az első félidő. A 36. percben Schär, egy perccel később Dzemaili lehetősége maradt ki, majd egy gyors ellentámadás végén a lengyelek szereztek vezetést Blaszczykowski révén.A második félidőben is gyakran forogtak veszélyben a kapuk, a szünet után Lewandowski, Shaqiri, majd Blaszczykowski kísérletét hárította a kapus. A 73. percben Rodríguez szabadrúgását nagy bravúrral védte Fabianski, majd hat perccel később Seferovic találta el a keresztlécet. Ebben az időszakban már három csatárral támadtak a svájciak, és a hajrában megérdemelten egyenlítettek: Shaqiri ollózására már nem ért oda Fabianski.A rendes játékidőben a lengyelek 20, a svájciak pedig 19 kapura lövéssel próbálkoztak.


Adam Nawalka lengyel szövetségi kapitány a 101. percben használta ki első cserelehetőségét, de a frissítés nem látszott csapata játékán. A 113. percben Derdiyok közeli fejesét Fabianski bravúrral kiütötte, majd a török Kasimpasa csatára egy másik nagy lehetőséget is elpuskázott. A svájciak a hosszabbítás második félidejében is aktívabbak voltak, többet és veszélyesebben támadtak, de mivel újabb gólt nem szereztek, tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás, ebben pedig a lengyelek bizonyultak jobbnak Xhaka hibája miatt.

Lengyelország a 21 órakor kezdődő Portugália-Horvátország párharc továbbjutójával találkozik a negyeddöntőben, csütörtökön Marseille-ben.