Sevcsenko négy év nyaralás után visszatér

Fotó: AFP / YASSER AL-ZAYYAT

-

Másodedző lesz az ukrán válogatottnál. Egy másik 90-es évekbeli klasszist, Nicky Buttot a ManUnited akadémiájának vezetésével bízták meg.


Andrij Sevcsenko lesz az ukrán fociválogatott új másodedzője. A 39 éves volt csatár Olegszandr Zavarovot váltja a poszton, utóbbi szerződését nem hosszabbította meg a szövetség.

„Négy év nyaralás után edzőként térek vissza a profi futballba. Pályafutásom során olyan fantasztikus szakemberek mellett gyűjtöttem tapasztalatot, mint Valerij Lobanovszkij, Carlo Ancelotti és José Mourinho, remélem, ez segít majd a jövőben” – nyilatkozta a 2004-es aranylabdás Sevcsenko, aki a 2012-es Eb után, ukrán rekordot jelentő 111 válogatottsággal és 48 góllal a háta mögött fejezte be játékos-pályafutását.

A Dinamo Kijev, az AC Milan és a Chelsea korábbi sztárja Mihajlo Fomenko szövetségi kapitány segítője lesz, a fenti képen pedig egy tavaly decemberi barátságos meccsen tör be a védők közé.


Butt és az utánpótlás


Nicky Butt a MU-akadémia élén

Visszatér Seva egyik kortársa is, a ManUnitedet 12 évig erősítő Nicky Butt, akit a klub akadémiájának vezetésével bíztak meg.

„Mivel belőlem is itt lett labdarúgó, nagy megtiszteltetés, hogy vezethetem ezt az akadémiát, és játékosok nemzedékeit adhatom az MU-nak” – jelentette ki a 41 éves exközéppályás.

A 39-szeres válogatott Butt Ryan Giggsszel, Paul Scholesszal és David Beckhammel együtt végzett a híres „1992-es évfolyamban”, majd 2004-ig játszott a felnőtt együttesben. Ezalatt 387 mérkőzésen lépett pályára, és hat bajnoki címet szerzett. Öt évvel ezelőtti visszavonulását követően a manchesteri tartalékcsapat edzője lett, közben David Moyes 2014-es menesztése után négy meccsen a megbízott vezetőedzőnek kinevezett Giggs segítője volt.