Sértette a tanulók jogait a Corvinus Egyetem

Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

-

Az ombudsman vizsgálatában arra jutott, hogy az abszolutórium megszerzése nem köthető tanulmányi átlaghoz. Az egyetem már intézkedett is – írta a nol.hu.


Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához egy hallgató fordult azért, mert a Budapesti Corvinus Egyetem egyes karain hármas átlaghoz kötötték az abszolutórium megszerzését, nem csak a vizsgák teljesítéséhez. Az abszolutórium azt jelenti, hogy a hallgató befejezte az összes neki előírt tantárgyat.


Az ombudsman szerint a rossz átlagú hallgatók jogsérelmet szenvedtek el, mert a törvény nem tartalmaz érdemjegyet előíró feltételt. A Corvinuson eddig ezeket a tanulókat vizsgaismétlésre és javításra kötelezték.

Székely László ezért a felsőoktatási államtitkársághoz fordult, amely a vonatkozó kormányrendeletben egyértelműsítette, hogy az egyetemeknek nem lehet ilyen előírásuk a hallgatók felé. A felsőoktatási államtitkárság azt is közölte a lappal, hogy hasonló szabály a Pannon Egyetemen is volt.

A Corvinus oktatási rektorhelyettese, Szántó Zoltán Oszkár a szabályt azzal magyarázta, hogy a minőségbiztosítás miatt volt rá szükség. Ez korábban nem is okozott gondot, az új felsőoktatási törvény elfogadása után pedig nem volt egyértelmű a jogszabályi környezet.

Most azonban módosított a szabályzaton az egyetem, és kivették belőle ezt a passzust, a minőségbiztosítást pedig máshogyan oldják meg.

Az oktatási rektorhelyettes azt nem tudta megmondani, hogy hány hallgatót érintett a korábbi szabályozás, mert sokan más okból nem fejezték be a tanulmányaikat.