Senkit se érdekel a legtutibb bankos könnyítés

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Szombattól lehet egyetlen papírral bankot váltani annak minden nyűgét megspórolva, ám szakértők szerint ez szinte senkit se fog megmozgatni.


Szombattól lesz hatályos az a rendeletmódosítás, amely minden korábbinál egyszerűbbé teszi a bankváltást. A rendelkezés szerint az ügyfélnek nem lesz más feladata, mint beballagni a kiszemelt bank fiókjába, és bejelenteni: át akarja hozni a számláját. Ezt követően minden feladatot a bankok fognak elvégezni, csak egy felhatalmazást kell adni erre a banknak.


Vagyis az összes csoportos beszedési megbízást, állandó átutalást és egyebet a választott bank áthoz az új számlára. Ezeket a teendőket eddig az ügyfélnek magának kellett elvégeznie, a régi banknál minden megbízást meg kellett szüntetni, majd az újnál ismét be kellett állítani. Meglehetősen idegesítő és időigényes feladat volt. A jövőben azonban mindez automatikus lesz.

Annak dacára, hogy gyakorlatilag feladat nélkül áttérhet bárki olcsóbb, az igényeinek jobban megfelelő bankhoz, számlacsomaghoz, nem várható, hogy érdemi hatása lesz a könnyítésnek. A bankszámla nem jó kopogtató termék, az ügyfeleket önmagában a számlaváltás nem érdekli – mondta lapunknak Gergely Péter, a Bankracio.hu ügyvezetője.


Csak egy gombnyomás


A számlaváltás olyannyira nem hozza lázba az embereket, hogy akkor sem voltak képesek váltani, amikor nemcsak a számlavezetésen lehetett sokat spórolni, hanem a hiteltörlesztésen is. A devizahitelek forintosításakor és a bankok elszámoltatásakor ugyanis volt lehetőség arra is, hogy a hitelesek extra költség nélkül váltsák ki hitelüket egy új ajánlattal, akár más banknál. Akkor több pénzintézet azzal számolt, hogy tömegével fognak új ügyfeleket szerezni, s valóban gáláns ajánlatokkal próbálták magukhoz csábítani az ügyfeleket.


Nem kommunikáltak

A több százezer adós közül azonban csak néhány ezer döntött a váltás mellett – annak ellenére, hogy a számítások szerint akár tízezer forinttal is csökkenthető lett volna így a havi törlesztőrészlet. Vagyis az adósok többsége számára évi 100 ezer forint megspórolása sem volt elegendő mozgató erő, hogy váltson. Annyit persze hozzá kell tenni, hogy a hitelkiváltás rendkívül bonyolult és hosszadalmas ügyintézést követelt, sok ügyfél így menet közben inkább abbahagyta az egészet. A bankok nem kommunikáltak egymással, minden feladatot az ügyfélnek kellett elvégeznie, ami nagyon megterhelő és idegtépő volt.

A hitelkiváltáskor tapasztalható közöny tükrében ugyanakkor nem várható, hogy a havi néhány száz, esetleg ezer forint banki költségcsökkentés lehetősége váltásra sarkallja majd az ügyfeleket.