„Senkit nem utasítottunk vissza” – állítja a Magyar Teátrumi Társaság

-

Elsősorban az Örkény Színháznak, a STEREO Aktnak, és a Szputnyik Hajózási Társaság Társulatának címezve írt közleményt a Magyar Teátrumi Társaság. Másodjára szólalnak meg a POSzT-ügyben, igaz, a színikritikusok kérdésére, hogy Csáki Juditot miért nem fogadták el a színházi szemle zsűritagjaként, ismét nem adnak választ.


Az ügy előzménye röviden: a Kritikusok Céhe Csáki Judit színikritikust jelölte a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) zsűrijébe, ám személyét a szakmai tulajdonosok (a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) végül nem fogadták el. Mivel a döntést nem indokolta meg a két társaság, négy kritikus bojkottot hirdetett, amihez aztán több száz színikritikus és újságíró csatlakozott. A bojkott lényege abban áll, hogy nem fognak beszámolni a POSzT programjairól. Ezután tiltakozásul a Kritikusok Céhe és az Örkény Színház arról döntött, hogy kilépnek a Magyar Színházi Társaságból; a színház, és még két fiatal színtársulat ( a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság) pedig úgy határozott, hogy nem szerepeltetik darabjaikat a szemle versenyprogramjában.


Minderre egyszer a Magyar Teátrumi Társaság az MTI-nek leadott közleményében már reagált azzal , hogy kiemelte: a szakmai tulajdonosok konszenzus alapján döntöttek a zsűritagok kiválasztásában. A mostani közleményükben – amelyet a szinhaz.hu közölt– ugyancsak ezt hangsúlyozzák: „a zsűri tagjaira vonatkozó javaslatokat is a két szakmai tulajdonos gyűjti össze, a javaslatokat összegzi, majd közösen dönt arról, hogy végül kiket kér fel zsűritagnak”. Azért ők határoznak a zsűriről, mert tulajdonosok lévén a fesztiválért nem csak anyagilag, de szakmailag és morálisan is felelősséget kell vállalniuk. Kiemelik, hogy egyetlen szakmai szervezet vagy egyesület, egyetlen magánszemély vagy színházi szakember ajánlattétele sem jelent automatikus delegálást. Sem a válogatók, sem a zsűritagok, sem a díszvendég személyére vonatkozóan.


Amire azonban valóban kíváncsi a színházi szakma, hogy vajon miért nem felelt meg a Kritikusok Céhének egyetlen jelöltje a POSzT számára, nem ad választ a közlemény. Annyit állít csupán a társaság elnöksége, hogy a két társaság senkit nem utasított el, tehát Csáki Judit jelöltségét sem dobták vissza, hanem egyszerűen arról van szó, hogy másik hét zsűritag mellett döntött közösen a két szervezet.


Hogy ez a válasz mennyire kielégítő a versenyprogramból magukat kivont társulatoknak, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a Magyar Teátrumi Társaság reméli, hogy meggondolják magukat, és részt vesznek a POSzT versenyén.