Senkinek sem sürgős, hogy legyen pénz a menekültellátásra

Fotó: VS.hu / Schultz Antal

-

Gyakorlatilag mindenre kértünk már pénzt az uniótól, ami a menekültek ellátásához szükséges lenne, és részben már meg is ítélték a támogatást. Csakhogy a pénz nem érkezik, és a magyar állam sem siet, hogy előfinanszírozza, azaz megelőlegezze.


„A pályázat elsődleges gyűjtőpont kialakítását, mobilházak, és ujjlenyomat-olvasók beszerzését, tolmács szolgáltatás biztosítását, valamint a személyállomány számára túlóra finanszírozását támogatja” – a mondat abból a VS.hu birtokába jutott kormányzati feljegyzésből származik, ami a menekültválság kezelésére eddig Magyarország által kért és megítélt uniós támogatásokat összesíti.

A dokumentum szerint az Európai Bizottság augusztusban hozott pozitív döntést, aminek értelmében az ORFK az EU „Belső Biztonsági Alap külső határok őrizetére szánt sürgősségi segítségnyújtás forrásai terhére” 1,5 millió eurót, mintegy 450 millió forintot kapott.

A terepen dolgozó önkéntesek ugyanakkor továbbra is arról számolnak be folyamatosan, hogy éppen ezek a legalapvetőbb feltételek hiányoznak, Röszkénél, Kiskunhalasnál pedig már lázongás is tört ki amiatt, hogy a rendőrség kevés ujjlenyomat-leolvasóval rendelkezik, és így lassú az ügymenet.

Lázár János kedden a parlamentben azt mondta, a megítélt pénzek még nem jöttek meg. Tény azonban, hogy a kormány más esetben minden évben tíz-, száz milliárdos nagyságrendben szokott előfinanszírozni megítélt uniós támogatásokat.


Elvileg lenne pénz a segítőkre, kérdés, mire költi ezt az állam


A feljegyzés szerint 2014-20 között a címzett pénzügyi alapokból (Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap, valamint Belső Biztonsági Alap) 18,9 milliárd forintnyi támogatást kapunk. Ez az összeg a 13 százaléka az Olaszországra, és 15 százaléka a Görögországra jutó pénzeknek.

Ezen túlmenően sürgősségi segítségnyújtásért is fordulhatunk az EU-hoz, amit meg is tett Magyarország. A kiemelkedően nagy számú menekült miatt még 2014 novemberében kértünk ilyen pénzt, „az igényt közvetlenül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nyújtotta be”, és december 23-án kaptunk is 1,2 millió eurót (360 millió forintot) férőhely-, humánkapacitás fejlesztésére, eszközbeszerzésre és gépjármű vásárlásra. A BÁH egyébként a héten megkezdte 485 munkavállaló toborzását.

A BÁH 2015 augusztus elején újabb sürgősségi támogatásra pályázott, 8 millió euró (2,4 milliárd összegre), elsősorban számítógépekre, nyomtatókra, egyéb informatikai eszközökre, és a menekültek szállítását biztosító járművekre.