Senkinek nem kell egy használt, 250 éves mellény

-

Nem hozta lázba a licitálókat James Cook angol hajóskapitány mellénye egy Sydney-ben vasárnap tartott aukción, amelyen jóval az előzetes becslések alatt érkeztek ajánlatok a ruhadarabra.


Az Aalders Auctions szerint az előzetesen 800 ezer és 1,1 millió ausztrál dollár közé becsült 250 éves mellényért legfeljebb 575 ezer ausztrál dollárt fizettek volna az árverésen. A legmagasabb árat egy helyi lakos ajánlotta, aki jelenleg megbeszéléseket folytat a ruhadarab tulajdonosával.

„Volt néhány Cook kapitányhoz kötődő relikvia, de valószínűleg ez volt a legjelentősebb tétel mind közül” – mondta Julian Aalders, az aukciósház munkatársa.

Cook családja Nagy-Britanniában őrizte a mellényt, miután az angol felfedező 1779-ben életét vesztette egy bennszülöttek elleni harcban a Hawaii-szigeteken.

1912-ben egy brit gyáriparos vásárolta meg a ruhadarabot egy régiségkereskedőtől, és egy híres sydney-i zongoraművésznek, Ruby Richnek ajándékozta a mellényt, aki magára szabatta azt. Sajnálatos módon Rich rendszeresen viselte a mellényt, és még borral is leöntötte.

Az aukciósház nem hozta nyilvánosságra a jelenlegi tulajdonos – egy magángyűjtő – kilétét, aki Rich családjától vásárolta meg a ruhadarabot 1981-ben Sydney-ben.