Senki sem vállalja a Hezbollah parancsnokának megölését

Fotó: MTI/AP/Hezbollah sajtóosztálya / -------------------

-

Az izraeli haderő nem kommentálta a híreket, hogy légicsapásuk végzett volna a Hezbollah egyik vezetőjével.


Magas rangú parancsnokát veszítette el a Hezbollah: a libanoni székhely, síita terrorszervezet szerint Musztafa Badreddín kedden, a libanoni–szíriai határ közelében halt meg. Badreddín „1982 óta az iszlám ellenállás legtöbb hadműveletében részt vett” – írta közleményében a Hezbollah.

Badreddín Imád Mugníjének, a Hezbollah fegyveres szárnya katonai parancsnokának sógora volt. Vádlott volt abban a perben, amelyet az ENSZ támogatásával felállított különleges törvényszék folytat Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök 2005-ben történt meggyilkolásának ügyében. Kuvaitban halálra ítélték egy 1983-as pokolgépes robbantássorozatban betöltött szerepe miatt. 1990-ben, amikor Irak megtámadta Kuvaitot, Badreddín megszökött börtönéből. A feltételezések szerint az utóbbi időben Iránban is bujkált.


Nem nyilatkoznak

Izrael azonban nem ismeri el, hogy köze lenne Badreddín halálához. A Háárec szerint éjjel a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében történt a Musztafa Badreddín életét kioltó robbanás. Izraeli politikai vagy katonai vezetők hivatalosan nem nyilatkoztak a Hezbollah katonai parancsnokának haláláról, de a lap azt írja, a jelek alapján nem Izrael a felelős.

Noha számos arab nyelvű hírforrás izraeli légicsapással magyarázta a Badreddínnal végző robbanást, maga a Hezbollah nem állítja, hogy Izrael végezte volna ki magas rangú vezetőjét – írja az Ynet.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban az Irán támogatását élvező Hezbollah milícia Bassár el-Aszad elnök mellett harcol, és rendszeresen lő ki rakétákat Izrael területére is. Izrael nemrég beismerte, hogy több tucat légicsapást mért a Hezbollah állásaira Szíriában.