Senki sem tud egyedül kormányt alakítani Horvátországban

-

A jobboldal győzött az előrehozott parlamenti választáson. A stabil többséghez koalíciót kell kötni.


A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál egyértelmű a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) győzelme a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon Horvátországban. A HDZ kihirdette győzelmét, de várhatóan nem szerez abszolút többséget a parlamentben, és koalíciós partnert kell találnia. A részleges eredmények tükrében a HDZ 61, az SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 13 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, amelynek 8 mandátuma lehet, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), amely 3 parlamenti helyre számíthat, a Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja, amely 1.

A magyar kisebbségi szavatolt képviselői helyért folytatott küzdelemben Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 53,02 százalékát, míg Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 46,98 százalékát szerezte meg.


Reakciók

Nyitottak azok felé, akikkel hasonló a programjuk és a világnézetük - mondta Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke. "Megteszek mindent, hogy a következő kormány stabil és Európa-orientált legyen, valamint, hogy a választók érdekeit képviselje." Plenkovic szerint már hétfőn összeül az elnökség, hogy megbeszélje a koalíciós tárgyalási folyamatokat.

Horvátországnak stabil kormányra van szüksége - mondta Zoran Milanovic, az SDP elnöke. Szerinte a vasárnap nem volt szerencsés nap Horvátország számára, és az ország az elmúlt nyolc hónapban egy kísérlet részese volt.


Feltételek

Az előzetes adatok szerint sem a HDZ, sem a SDP nem tud majd egyedül kormányt alakítani, mert ahhoz nem szereztek elegendő mandátumot. Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve ismét a Híd lehet.

Bozo Petrov, a Híd elnöke garanciát kért azoktól, akik a kormányalakításhoz a Híd segítségét kérik. "Másoknak kell eldönteniük, hogy ők miért harcolnak, a Híd már elmondta, mit akar" - mondta. A harmadik legerősebb párt elnöke öt napot adott a vezető pártoknak, hogy elfogadják követeléseiket. Petrov korábban bejelentette: pártja az első parlamenti ülésen hét törvényjavaslattal áll elő, egyebek között a pártok finanszírozásáról és a választások demokratizálásáról, és csak utána dönt az együttműködésről.

Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a választási bizottság.


Egy év sem telt azóta, hogy Horvátországban parlamenti választásokat tartottak. Tavaly novemberben az akkor kormányzó SDP és az ellenzéki HDZ fej fej mellett végzett, és egyikük sem szerzett abszolút többséget. A HDZ a parlamentbe újonnan, protestpártként bekerült Híd segítségével tudott kormányt alakítani, ám a nézetkülönbségek végül a Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő elleni bizalmatlansági indítványhoz, majd kormányának bukásához vezettek.