Senki sem nevezheti gyermekét Cukorkának, még ha Orbánnak ír is

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Naponta több mint egy új nevet találnának ki a magyarok. Nem sikerült mindegyiket bejegyeztetni.


Bár a magyar utónévlista több mint 4 ezer keresztnevet tartalmaz, havonta átlagosan 30-40 kérelem érkezik a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez - írja a Magyar Hírlap. Az utónévbizottság a kérelmek közül átlagosan tíz-tizenötöt bírál el pozitívan.

Az elmúlt időszakban az elutasított női nevek közé került többek között a Fenyő, a Főni (a főnökből), a Gyémi (a gyémántból), a Táblácska és a Cukorka. A fiúnevek között például az Ádmány (Ádám+adomány), és a Balaton Jinx felvételét utasította el az öttagú grémium, amelynek tagjai között nyelvtörténész és stilisztikával foglalkozó szakember is van.

A két legfontosabb szempont, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyezni, illetve hogy fiúnak csak fiú-, lánynak csak lánynevet lehet adni.

Raátz Judit, az MTA tudományos munkatársa, névkutatója szerint a visszautasításnál előfordult, hogy a legfelsőbb vezetőknek írtak a szülők, de olyan is volt, aki Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult. "Fellebbezésre nincs lehetőség, de ha valaki újabb információkkal rendelkezik a névről, azt elküldheti, illetve


a kérelmet újra be lehet nyújtani, és alkalomadtán sikerrel is jár a kitartás"

- mondta Raátz.