Senki sem felelős az ellátást késve kapó beteg haláláért

Fotó: MTI/MTVA / Mihádák Zoltán – képünk illusztráció

-

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerint senki nem vonható felelősségre egy márciusi beteghalál ügyében. Az ezt vizsgáló eljárás eredménye szerint mind a mentőszolgálat, mind a kórház a szakma szabályainak megfelelően járt el annak a 37 éves külföldi nőnek az ellátásánál, aki március elején halt meg, miután nem tudták időben megmenteni. Az Emmi cáfolja a korábbi sajtóhíreket, miszerint a beteggel a mentők három fővárosi kórház között ingáztak, mert az ellátását senki nem tudta elvállalni.


A Népszabadság korábban arról számolt be, hogy egy 37 éves nő rosszulléte után négy órával került a műtőasztalra. A napilap szerint nő az utcán összeesett, a stroke-gyanús beteghez a XII. kerületbe riasztották a mentőket, akiket a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyelete a Szent János Kórházba irányított. Az a kórház azonban korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő betegek fogadását, ezért a nőt a helyettesítő Szent Margit Kórházba vitték, ahol az ügyeletes orvos neurológus szakorvos hiányában nem akarta átvenni, majd a Szent Imre jelezte, ebben az esetben mégis fogadja a beteget. Időközben a nő keringése leállt, nem volt szállítható állapotban, újra kellett éleszteni, végül a Szent Margitban műtötték meg, de végül meghalt.


A nő halálának körülményeit megvizsgálták, az eljárás lezárult – ismertette az Emmi. A minisztérium közleménye szerint a beteget az eset körülményeihez képest a lehető legrövidebb időn belül a mentő - a korábbi sajtóhírekkel ellentétben - egyenesen az őt ellátó intézménybe vitte. Az életét azonban nem tudták megmenteni.

Azt írták: a jövőben a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat az eddiginél szorosabb együttműködést alakít ki a betegek ellátásáért, a mentőszolgálat pedig felajánlotta, hogy a gyorsabb információáramláshoz tetra rádiókat biztosít a kórházaknak.
A központi ágynyilvántartó rendszerbe telefonon beérkező adatokat a jövőben az egészségügyi szolgáltatóknak utólag írásban is meg kell erősíteni és amennyiben az intézmény nem tud beteget fogadni, azt indokolni szükséges. Ennek a jelenleg is meglévő szabályrendszerét további részletszabályok kialakításával egészíti ki az államtitkárság - tudatták.

Felidézték: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár március 24-i sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy megfelelő volt-e az adott esetben, illetve megfelelő-e általában véve a kórházak és a mentőszolgálat együttműködése, illetve szükség van-e annak javításához jogszabály-módosításra.