Senki sem akarja befogadni a kompon rejtőzködő férfiakat

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Tizenkét, feltehetően észak-afrikai menedékkérő utazik legalább hét hete oda-vissza egy Isztambul és Odessza között közlekedő komp négy kabinjába zárva. Egyik ország sem akarja befogadni őket.


Sem Törökország, sem Ukrajna nem engedi partra szállni a férfiakat, akik állítólag erőszakosak, és öngyilkossággal fenyegetőznek – közölte a kompot üzemeltető DFDS dán vállalat.

"Erőszak jeleit mutatták, és azzal fenyegetőznek, hogy a tengerbe ugranak (...), így nem volt más választásunk, mint bezárni őket a kabinokba" – mondta a DFDS szóvivője.

A cég török őröket fogadott és az ENSZ képviselőit hívott a kompra, hogy kikérdezzék a férfiakat. A feltételezések szerint hatan marokkóiak, négyen pedig algériaiak. A dán külügyminisztérium tárgyalásokat kezdett Törökországgal és Ukrajnával, valamint Vilniusszal, mert a komp litván zászló alatt hajózik.

"A probléma megoldható, csupán Ankara vagy Kijev gyors döntésére van szükség" – mondta egy dán külügyi illetékes.

Az ukrán határőrség szerint a férfiak Törökországból Romániába akartak utazni, de tévedésből rossz kompra szálltak fel, és Ukrajnában kötöttek ki, ahol viszont nem léphettek partra, mert nincsenek okmányaik. "A gond az, hogy Törökország sem engedi belépni őket, pedig onnan indultak el" – monda a szóvivő. A török külügy szerint az ügyet "valamennyi illetékes intézménnyel" megtárgyalják.

A DFDS szerint a fiatal férfiak a biztonsági intézkedések ellenére a kompon szállított egyik lakókocsiban rejtőztek el.

A cég szerint a legjobb megoldás az lenne, ha Ukrajna vagy Törökország átvenné a férfiakat, vagy meg tudnák erősíteni, melyik országból származnak, és vissza tudnák őket küldeni. A DFDS szerint a határőrizeti szerveknek, nem pedig nekik kellene megoldani a problémát.