„Senki sem akadályozhatja meg a krími népszavazást”

Fotó: AFP Photo/Alexander Nemenov / István Hajdu

Védelmébe vette az Oroszországhoz csatlakozásáról kiírt Krím félszigeti népszavazást szombaton az Ukrajnához tartozó terület kormányfője, kijelentve, hogy azt már senki sem akadályozhatja meg. Eközben kiderült: szombaton már nem próbálkozik újabb ellenőrzési pontnál az EBESZ csoportja, Lengyelország pedig kivonul a Krímből.


Az orosz nemzetiségűek által uralt krími parlament csütörtökön „elvi döntést” hozott a Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz csatlakozásáról, és kiírta az erről tartandó referendumot március 16-ára, tovább élezve ezzel a Viktor Janukovics ukrán elnök megbuktatásával kirobbant ukrán–orosz válságot. Az új kijevi vezetőség a nemzetközi jogba ütközőnek tartja a Krím múlt héten kezdődött orosz megszállását, a tervezett népszavazást pedig alkotmányellenesnek. Ezt az álláspontját az Európai Unió és az Egyesült Államok is támogatja. Moszkva ugyanakkor teljes támogatásáról biztosította az 1954-ben Ukrajnához került terület visszatérését Oroszországhoz. Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök szombaton újra leszögezte, hogy a szavazást megtartják.

„A Krím Legfelső Tanácsa (parlament) egyhangúlag elfogadta a krímiek döntését, a referendum március 16-ai megtartására szavazott, és ezt már senki sem akadályozhatja meg”
– idézte az orosz állami televíziónak mondott szavait az ITAR-TASZSZ hírügynökség. A Rosszija-1 tévécsatorna szombat esti hírműsorának adott interjúban Akszjonov azzal indokolta a népszavazás ilyen gyors megtartását, hogy el akarják kerülni a felesleges provokációkat, minthogy a helyzet Ukrajnában meglehetősen feszült, ők pedig az állampolgárok életét és biztonságát tartják a legfontosabb értéknek. A krími vezető kijelentette: ellenőrzésük alatt tartanak „minden rendszert, amely a félsziget ellátását hivatott biztosítani”. Hozzátette, hogy a szavazás megtartásához szükséges eszközök is a rendelkezésükre állnak. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az új ukrán hatóságok leállítják a fekete-tengeri félsziget víz- és áramellátását, Akszjonov kijelentette, hogy egyrészt ennek semmilyen alapja nem lenne, hiszen nincsenek Kijevvel szembeni tartozásaik. „Másrészt megvannak a vészterveink egy ilyen esetre, és biztos vagyok abban is, hogy kollégáink az Oroszországi Föderációból támogatni fognak bennünket ebben a kérdésben (...), és a krímiek számára teljes mértékben biztosítják majd az energiát, fűtést és vizet.” Akszjonov azt állította, hogy Szimferopolban az első kijevi összecsapások után tudták, hogy a helyzet kizökkent a rendes kerékvágásból. Ostorozta az új ukrán vezetőséget egyebek közt amiatt, hogy „szélsőséges osztagok vezetőit nevezi ki a belügyminisztérium vezetőivé, és a tisztségviselőket aszerint rangsorolják, hogy azok mennyi követ hajítottak a rendőrség tagjaira”. A Krím miniszterelnöke elmondta, nem tudja megjósolni, hogyan alakulnak majd kapcsolataik Kijevvel a március 16-ai népszavazás után. „Az a helyzet, hogy amíg Kijevben nem kerülnek hatalomra olyan okos emberek, akik a délkelet lakosságát nem csak igásállatnak vagy másodosztályú embereknek tartják, addig nehéz megmondani, milyen kapcsolatokat alakíthatunk ki velük” – hangoztatta. Na de mit gondolnak az egészről az ukránok? Végre megkérdezték őket is, erről szóló cikkünket és infografikáinkat itt olvashatja.Feladta az EBESZ

Szombaton már nem próbálkoznak egy újabb ellenőrzési pontnál bejutni a Krím félsziget belsejébe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött nemzetközi megfigyelői – tájékoztatta a csoportot vezető Ács Gábor alezredes az MTI-t. Az alezredes megerősítette, hogy figyelmeztető lövésekkel tartóztatták fel őket annál az átkelő pontnál, ahol szombaton próbáltak átmenni. Ugyanakkor kiemelte: a fegyveresek nem rájuk, hanem a gépjárművekre céloztak. Elmondta továbbá, hogy ezen a helyen már sokkal többen, és szóban agresszívebbek is voltak a fegyveresek, főleg az ukrán kísérőikkel szemben. Ács Gábor korábban elmondta, hogy az autonóm köztársaság határán az el nem ismert krími kormány ellenőrzési pontokat állított fel. Ezeket ismeretlen szervezethez tartozó, egyenruhás fegyveresek őrzik. Minden járművet megállítanak, és a legtöbbet át is nézik – tette hozzá. Az alezredes ismeretei szerint összesen öt szárazföldi, közúti bejutási lehetőség van a félsziget belsejébe. Csütörtökön kettő, majd pénteken és szombaton is egy-egy ilyen pontról visszafordították delegációjukat. A félsziget belsejébe való szombati, ismételten sikertelen bejutási kísérlet után a megfigyelők visszatérnek Herszonba, ahol megvitatják, hogyan tovább.

Lengyelország kivonul a Krímből

Lengyelország kiürítette krími konzulátusát szombaton a félszigetet ellenőrzésük alá vont orosz fegyveres erők zaklatásaira hivatkozva. „Az ottani orosz erők folyamatos zaklatásai miatt kénytelenek voltunk kiüríteni konzulátusunkat az ukrajnai Krímben” – írta Radoslaw Sikorski külügyminiszter egy Twitter-üzenetben. A varsói külügyminisztérium ezzel párhuzamosan arra szólította fel a lengyel állampolgárokat, hogy hagyják el a Krím félszigetet, és ne utazzanak Ukrajna keleti régióiba. A krími lengyel konzulátus Szevasztopol városában van, ahol az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontja is található. A városban az éjszaka folyamán orosz fegyveresek elfoglaltak egy légvédelmi állást.