Senki se törődik a budai Vár szégyenfoltjával

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

Romos, balesetveszélyes állapotban van az Alagúttól a budai Várba vezető sétány, nem messze a milliárdokért rendbe tett Várkert Bazártól. Az I. kerület a fővárosra mutat, a főváros még nyomozza, ki a felelős.


Már a burkolathibákra figyelmeztető tábla se a régi a budai Várba vezető sétányon, nem hogy a promenád maga. Összevissza van firkálva, a turisták előtt álló út veszélyeire figyelmeztető feliratokon is nyomott hagyott az idő és az arra járó grafittizők.Promenád a balesetire


A Király lépcső a Hunyadi János út aljáról, a Clark Ádám térről indul. Egészen a Hunyadi út tetejéig, a Dísz térig kanyarog a ligetes részeken, számos lépcsővel, elnyúló járdákkal, érintve a két szinten is budavári sikló pályáját.Egy botlás vagy több

A turistáknak azonban érdemesebb a lábuk elé nézni, mint a panorámát figyelni. A sétány jelenlegi romos, szétmálló, elhanyagolt állapotában meglehetősen balesetveszélyes. Ezért is inti óvatosságra az arra járókat egy megkopott tábla.


A lépcsők sok helyen ketté- vagy több darabra törtek, ide-oda dőlnek, megsüllyedtek. A járdalapok nem csak helyenként hiányoznak, vannak olyan részek, ahol az egyik szélét alkotó járólapsor teljesen eltűnt, máshol egyszerűen elfogy a járda a lábunk alatt.

Látogatásunk idején éppen egy angol turista botlott nagyobbat az egyik roggyant lépcsőfokon, kis híján orra esve. A lehangoló látvány szembeötlő az UNESCO világörökségének helyszínén, különösen annak, aki a váralagút déli oldalán, a 8,4 milliárd forintból felújított Várkert Bazáron már felsétált a Várba. A különbség jelentős a két promenád között.


Kifogy az út a lábunk alól


A főváros nyomon van

Az I. kerületi önkormányzattól megtudtuk, nem ők a felelősek a sétány jelenlegi állapotáért. Állításuk szerint a Király lépcső és az Ellyps sétány mint kiemelt közcélú zöldterület a főváros kezelésében és a Főkert üzemeltetésében van, még egy 1993-as fővárosi önkormányzati rendelet alapján.

Megkérdeztük a Főkert Zrt.-t és a Főpolgármesteri Hivatalt. Arra voltunk kíváncsiak, mióta ennyire elhanyagolt a sétány, mikor fogják rendbe hozni, és mennyi pénz kellene ehhez. Írásban még nem kaptunk választ, a fővárosnál szóban azt közölték, hogy nyomoznak az ügyben. Előbb ugyanis azt kell kideríteniük, ki kezeli a sétányt. Mint mondták, a zöldfelületeket gondozásáért valóban a Főkert a felelős (ők azonban visszairányítottak minket a Főpolgármesteri Hivatalhoz), a járdák és lépcsők viszont a hivatal tudomása szerint a Budapesti Közlekedési Központhoz tartoznak.

Így aztán megkerestük a BKK-t is, ám szerda délre ígért válaszukat azóta se kaptuk meg.


Step by step


Rengetegen jönnek

A Turisztikai Világszervezet augusztusi jelentése, a World Tourism Barometer szerint a világon 4 százalékkal, Európában 5 százalékkal, a közép-kelet-európai régióban 6 százalékkal nőtt a turizmus 2015 első félévében. Magyarországon kiugró, 17,5 százalékos növekedést mértek: 8,7 millió turista látogatott az országba ebben az időszakban.

A MasterCard becslése szerint Budapestre közel 3,2 millió külföldi látogató érkezik 2015-ben, ami a tavalyihoz képest 1,3 százalékos növekedés. Ezzel az eredménnyel a magyar főváros olyan jelentős európai városokat utasított maga mögé, mint Brüsszel, Zürich vagy Moszkva. A régióban csupán Bécs és Prága előzi meg. Az elmúlt évek statisztikája szerint Budapest az utazók számát tekintve a régióban a második leggyorsabb ütemben növekvő város, belátható időn belül akár a térség legfelkapottabb célállomásává válhat – írta a piackutatasok.hu.