Senki nem vizsgálta, jelent-e veszélyt Pharaon

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Nincs adat arról, hogy a civil szervezetek veszélyeztetnék a nemzetbiztonságot – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.


– Ghaith Pharaon – vagy ahogy Orbán Viktor nevezte a parlamentben: Pharaon professzor – magyarországi jelenléte nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot – mondta maga a miniszterelnök. A bizottság belenézett az FBI és az Interpol által is körözött üzletember magyar átvilágítási anyagába?

– Nem, mert ilyen anyag nem létezik. Két évvel ezelőtt a vízumigénylés kapcsán készült egy akta, és a kormánynak – saját bevallása szerint – van információja Pharaon üzleti tevékenységéről, de semmilyen más anyag nem keletkezett.

– Akkor honnan tudják, hogy nem jelent kockázatot?

– Erre mi is rákérdeztünk több alkalommal is, de csak kitérő választ kaptunk. Azt mondogatják, hogy betartja a magyarországi törvényeket az üzletei során. Értjük, a házvásárláskor bizonyosan kifizette a vételárat meg az illetéket, de nem ez a kérdés. Csak ködösítenek és mellébeszélnek ezzel kapcsolatban.

– A letelepedési kötvények vásárlóit viszont átvilágítja minden szervezet, a bevándorlási hivatal, a titkosszolgálat, a rendőrség és a TEK is. Belenéztek már akár egyetlen ilyen anyagba?

– Arra nincs lehetőségünk, hogy találomra mazsolázgassunk emberek személyes adatai között. Csak akkor kérhetnénk be ilyen aktákat, ha konkrét személlyel kapcsolatban konkrét vád vagy gyanú merülne fel. És még ekkor is szükség lenne a bizottság kormánypárti többségének beleegyezésére. De azt pontosan tudjuk, hogy sok esetben nagyon kevés a hivatalok rendelkezésére álló 30 nap. Ennyi idő alatt kellene minden benyújtott irat hitelességét megállapítani, felkutatni a kötvényvásárló múltját stb. Mindezt – szakmai meggyőződésem szerint – lehetetlen alaposan végigcsinálni ennyi idő alatt.

– A bizottság hétfőn kihelyezett ülést tartott a Lázár János által felügyelt Információs Hivatalban – ez a szervezet végzi a külföldi hírszerzést. A miniszter nagyon várta már az alkalmat, hogy tájékoztassa önöket a Soros György által támogatott civil szervezetek nemzetbiztonsági kockázatairól. Sikerült?

– A tájékoztatás során semmiféle olyan tényt vagy adatot nem mutattak be, amely nemzetbiztonsági veszély meglétére utalt volna a civil szervezetek, alapítványok részéről. Az is elhangzott az ülésen, hogy nem folyik titkos információgyűjtés a civilekkel szemben.

– Sajátos, hogy a külföldi hírszerzés vezetője beszél az országhatáron belül működő szervezetekről.

– Az Információs Hivatal valóban a határokon túl dolgozik, azonban a menekültválság idején számos civil szervezet végzett karitatív, segítő munkát a balkáni útvonal mentén. Ugyanitt szervezett bűnözői körök igyekeztek a válságból hasznot húzni. Utóbbiakkal szemben az IH végezhetett felderítési munkát, és ennek során akár bele is botolhatott civilekbe. Hangsúlyozom: míg az alapítványok segítő, karitatív tevékenységet végeztek, addig az embercsempészek bűncselekményeket követtek el. Ennél több érintkezési pont nem igen lehetett az Információs Hivatal és a civilek között.