Senki nem tudja az idén legyőzni a halálos hegyet

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Ismét feladta a Mount Everest megmászását az a japán hegymászó, aki a pusztító áprilisi nepáli földrengés óta elsőként akart feljutni a világ tetejére.


A 33 éves Kuriki Nobukazu, akinek kilenc ujja fagyott le a 8848 méteres csúcs meghódítására 2012-ben tett kísérlete közben, az egyetlen hegymászó, aki több hete próbálkozik a Csomolungmaként is ismert hegycsúcs meghódításával.


„Megpróbáltam kihozni magamból a legtöbbet, de úgy éreztem, hogy az erős szél és a hóesés miatt nem leszek képes élve visszatérni, ha messzebbre merészkedem”

– írta a hegymászó csütörtök reggel Twitter-oldalán. A férfi 8150 méteres magasságban döntött a visszatérésről.


Nobukazunak kilenc ujja fagyott le 2012-ben


A hegymászók általában késő éjjel kezdik csúcshódítási kísérletüket, hogy nappali világosságnál ereszkedjenek vissza, ami csökkenti a veszélyét annak, hogy a kimerültségtől lezuhannak. Kuriki Nobukazu egyedül akarta megmászni a csúcsot, oxigénpalack nélkül.

A Mount Everest meghódítása ősszel a legveszélyesebb az erős szelek és az alacsony hőmérséklet miatt. Kuriki szeptemberben egyszer már elhalasztotta a csúcshódítást a havazás miatt.


Az idén meghódítatlan marad

Áprilisban tizennyolc hegymászó és serpa lelte halálát a Nepált megrázó, mintegy 8900 ember halálát okozó nagy erejű földrengés okozta óriás lavina alatt, amely elsodorta az alaptáborukat. A katasztrófa miatt több száz hegymászó mondott le a csúcs meghódításáról. Az idén eddig senki nem mászta meg a Mount Everestet.