Senki nem ölel úgy, mint ez a vadállat

Forrás: Youtube

-

A Botswanában született oroszlán, Sirga és a Németországban született Valentin Grüner három éve elválaszthatatlanok, egy napra sem voltak távol egymástól. Grüner megmentette, felnevelte, megtanította vadászni, így nincs oka félni a nagymacskától.


A nőstény oroszlán 10 napos lehetett, amikor találkoztak. Egy farmer, Willy de Graaf botswanai birtokán született, aki a környék oroszlánjait bezárta egy kifutóba, miután megelégelte, hogy jószágait tizedelik. Amikor Sirga anyja megellett, a kölyköket a falka felfalta, csak ő maradt életben. De Graaf ekkor kérte meg Grünert, hogy vegye gondozásba a kölyköt. Ő azóta ennek szenteli életét, Sirga pedig anyjává fogadta. Akármekkorává nőtt is Sirga, kapcsolatuk zavartalan, Grüner szerint azért, mert rajta kívül azóta sincs társasága, pedig az oroszlánok társas lények.


Minden találkozás lelkes ölelkezéssel kezdődik


Hetente háromszor járnak vadászni, egy-egy ilyen séta legalább ötórás, de van, hogy kétszer ilyen hosszú. Sirga hajlamos szórakozásnak tekinteni az egészet, úgy játszott az elfogott antiloppal, mint macska az egérrel, Grünernek kellett megmutatnia neki, hogyan kell megölni.

Amikor Sirga túl volt az első ölésen, Grüner nem volt biztos abban, hogy továbbra is biztonságos ennyire közel lennie hozzá, de kiderült, hogy kapcsolatuk nem változott.


Így vadásznak együtt


Willy de Graaf egy 500 hektáros területet engedett át egy minipark létrehozására, hogy Sirgának legyen elég helye barangolni. A vadonba azonban nem engedik vissza egyedül, mert féltik. Nem attól, hogy nem lenne képes egyedül vadászni, hanem a puskagolyóktól. Sirga ugyanis túl közel került az emberekhez, nem fél tőlük, így óhatatlanul előfordulna, hogy találkozik velük, ők pedig megijedhetnek tőle, és lelövik.

Új lakóhelyén Sirga kaphat egy társat, ami Grünernek adna egy kis szabadságot, hiszen három éve egy napra sem távol tőle. Akár hosszabb időre is elutazhatna, például – mint a BBC-nek elmondta – megszerezhetné PhD-jét. És társalapítóként többet foglalkozhat a Modisa vadvédelmi projekttel, amelynek egyébként együttműködési szerződése van Willy de Graaffal.


A munka része üvöltésre bírni az oroszlánokat


Ha még nem unja a sztorikat az állatok királya és az ember különleges kapcsolatáról, itt van egy egész NatGeo-dokumentumfilm arról a férfiról, aki közeli barátai között tarthat számon hiénákat és zsiráfot is.


Kevin Richardson nem csak oroszlánokkal van jóban