Senki nem érti, miért vérengzett a muszlim pár Kaliforniában

Fotó: KABC TV / HO

-

Egy 28 éves férfi, Syed Rizwan Farook és egy 27 éves nő, Tashfeen Malik lövöldözött tegnap a kaliforniai San Bernardinoban. A férfi előtte vendégként részt vett egy partin az épületben, amiről egy vita után feldúlt állapotban távozott. Nem sokkal később párjával együtt tértek vissza gépfegyverekkel, golyóálló mellényben. A férfi nem régen Szaúd-Arábiába utazott és onnan hozta magával a fiatal nőt, akitől fél éve kislánya született.


Szerdán, helyi idő szerit délelőtt 11 órakor három fegyveres támadt ünneplő emberekre a kaliforniai San Bernardino Inland Regionális Központjának egyik épületében. A konferenciateremben éppen egy külsős rendezvény – a megye közegészségügyi osztálya dolgozóinak karácsonyi ünnepsége zajlott, amin az egészségügyi szakértőként dolgozó Farook is részt vett.


Az USA-ban született férfi öt éve állt Kalifornia Állam alkalmazásában környezet-egészségügyi szakértőként. Volt kollégája elkötelezett muszlimként jellemezte, de nem tapasztalt rajta szokatlan viselkedést az utóbbi időben.

Szemtanúk beszámolója szerint a partin a férfi többekkel heves vitába keveredett és feldúlt állapotban távozott az épületből. Ezután terepruhában, golyóálló mellénnyel, robbanószerkezetekkel és gépfegyverekkel tértek vissza 27 éves partnerével - még nem tisztázott, hogy a felesége vagy a menyasszonya volt -, és lövöldözni kezdtek.

A lövöldözésben legkevesebb 14 ember meghalt, 17-en pedig súlyos sérüléseket szenvedtek, a teremben elhelyezett robbanószerkezeteket később szakemberek ártalmatlanították. A pár a lövöldözés után egy terepjáróval menekült el. Órákkal később, hosszas üldözés után haltak meg a rendőrökkel vívott tűzharcban. A lakóövezeti lövöldözésben egy rendőr is megsérült, őt súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Egy harmadik gyanúsítottat is elfogtak a helyszínen, de a nyomozás mostani állása szerint egyedül a muszlim pár volt felelős a lövöldözésért. Tettük indítéka egyelőre ismeretlen. A rendőrség jelenleg is vizsgálja a otthonukat és kérdezi ki a rokonaikat, akik értetlenül állnak a történések előtt.

Farook sógora, elmondta, hogy a fiatal párnak egy 6 hónapos kislánya is volt, akit a nagyszülőkre bíztak, amikor közösen visszaindultak a központba. A nagyszülők nem tudtak róla, hogy mire készül a pár. Farook idén tavasszal Szaúd-Arábiába utazott, onnan már a 27 éves Tashfeen Malikkal tért vissza, nem sokkal később pedig megszületett kislányuk. A család úgy tudta, hogy Szaúd-Arábiában össze is házasodtak-e, de egyelőre nem tisztázott hogy valóban házasok voltak.

A Szövetségi Nyomozóiroda szóvivője elmondta, hogy nem zárható ki a terrorizmus gyanúja, de ezt egyelőre nem tudják megerősíteni. Utóbbira utalhat, hogy a pár egy teljes arzenállal: robbanószerkezetekkel, profi gépfegyverekkel, golyóálló mellényben érkezett a központba. Korábban egyikük sem állt megfigyelés alatt terrorizmus gyanúja miatt. A Szövetségi Nyomozóiroda szakértői jelenleg is vizsgálják a pár otthonát.