Semmis a katalán függetlenségi nyilatkozat

Fotó: MTI/EPA-EFE / QUIQUE GARCIA

-

A spanyol alkotmánybíróság döntés nem volt váratlan. A szakadár pártok nem állítanak közös listát.


Megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot a spanyol alkotmánybíróság. Az ún. Katalán Köztársaság függetlenségét kinyilvánító javaslatot október 27-én fogadta el a barcelonai parlament. A katalán autonómia törvényhozását azóta szintén feloszlatta a madridi parlament. A függetlenségi nyilatkozatot a spanyol kormány támadta meg.


Külön listán

A területen decemberben 21-én rendkívüli parlamenti választások lesznek. Ezen a legnagyobb katalán függetlenségi pártok külön indulnak, mert az eddigi kormánykoalíció nem újította meg az együttműködést. A választásokon induló pártoknak kedd éjfélig kellett bejelenteniük a közös lista állítását a központi választási bizottságnál.

A JEC négy ilyen bejelentést kapott, de a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) együttműködése nincs köztük. A pártok 2015 szeptemberében Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven nyertek a választásokon.

Carles Puigdemont, a leváltása után Brüsszelbe utazó katalán elnök korábban együttműködésre, közös lista állítására szólította a függetlenségi pártokat. Ám az ERC szerint akkor van értelme közös listának, ha ahhoz a függetlenséget támogató mindegyik politikai erő csatlakozik. A Népi Egység (CUP) nevű szélsőbaloldali párt azonban nem kívánt ebben részt venni.

A közvélemény-kutatások az ERC győzelmét jelzik, ám valószínűleg egyedül nem tud kormányzóképes többséget szerezni. A GAD3 közvélemény-kutató szerint a három függetlenségi párt együtt 66-69 mandátumot szerezhet a 135 fős katalán parlamentben, amelyben 68 képviselői hely szükséges a többséghez. Az NC Report felmérése 65 mandátumot mutatott a Katalónia függetlenségét támogató pártok számára. A három pártnak eddig összesen 72 képviselője volt a katalán törvényhozásban.


A vonat sem járt


Torlódás az utakon

Katalónia-szerte szerdán utcai tiltakozások bénították meg a forgalmat, több helyen is kilométeres torlódások alakultak ki.

"Szabadságot a politikai foglyoknak!", "Megvédjük a köztársaságot!" – ezekkel a transzparensekkel vonultak fel a közutakat lezáró tüntetők. Kimaradtak vagy késtek a vonatok is, mert a tüntetők a sínekre vonulva akadályozták a vasúti forgalmat.

Szerdára az Intersindical-CSC szakszervezet sztrájkot hirdetett, és ezt több kisebb kisebb érdekképviselet is támogatja. Nem csatlakoztak viszont a munkavállalók nagy többségét tömörítő szakszervezetek, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT).

A megmozdulások több mint 60 közúton okoznak fennakadásokat, a katalán rendőrség az útlezárások felszámolása előtt a Twitteren kérte a tüntetők együttműködését.


Kolozsvárra utazott

A PdeCAT külügyi kabinetvezetője szerint Spanyolország Recep Tayyip Erdogan török államfő modelljét alkalmazza, hogy leszámoljon a függetlenségpártiakkal. Marc Gafarot i Monjó az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári székházában tartott sajtótájékoztatót. Szerinte Spanyolország úgy járhatott volna el a függetlenségi népszavazás kapcsán, mint az Egyesült Királyság a skót függetlenedési törekvések ügyében. Hagyhatta volna, hogy az emberek demokratikus módon fejezzék ki akaratukat, és érvelhetett volna az unió megőrzése mellett. Madrid azonban karhatalmi erőket vetett be a szavazók ellen, újabban pedig a katalán kormány tagjainak a bebörtönzésén dolgozik. "Ez azt mutatja, hogy Spanyolországnak nemcsak a katalánokkal, de a polgári jogok tiszteletben tartásával is baja van" – mondta.

Szerinte a népszavazás utáni fejlemények egyre több katalánnak juttatják eszébe a Franco-diktatúrát. Jelenleg nincs diktatúra Spanyolországban, de az Erdogan-modell érvényesülése tapasztalható. A katalánokat reménységgel töltötte el az elmúlt évtizedek spanyol demokratikus átalakulása, és most nagy a csalódottság a tartományban. "A katalánok ma úgy érzik, hogy katalánként nincs jövőjük Spanyolországban."

A kérdésére, erősebbnek látja-e ma a függetlenségpárti mozgalmat, mint a népszavazás előtt volt, azt mondta, a felmérések a függetlenségpártiak erősödését jelzik, de a kérdésre a decemberi választások adnak választ. Katalóniában mind a függetlenségpárti, mind az uniópárti politikai tömb erős. Az a kérdés, hogy a kettő között lévő politikai mozgalmak merre húznak majd. Bár a választást a katalóniai hatalmat is magához ragadó Madrid szervezi, de reméli, hogy korrekt választások lesznek. Ha az egységpártiak nyerik a választást, a függetlenségpártiak elfogadják az eredményt. Elvárják azonban Madridtól és Európa országaitól, hogy függetlenségpárti győzelem esetén ők is ugyanígy járjanak el.

A politikus azt mondta: erdélyi magyar barátai meghívására érkezett Kolozsvárra, akárcsak a korábbi számtalan alkalommal, amikor a székelyföldi autonómiapárti rendezvényekre hívták, amelyeken több esetben fel is szólalt.