Semjénnek utoljára a „Tovariscsi, konyec” plakát tetszett

Forrás: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A miniszterelnök-helyettes az atv.hu-nak adott interjút, azt mondta, a vajdasági magyarok vezetője is megérti, hogy a magyarok kerítést húznak a déli határ mentére. Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy 2018-ban – az MSZP-nek köszönhetően – a Jobbik lehet a Fidesz-KDNP kihívója.


Semjén Zsolt szerint a kényszer szülte a döntést, hogy a magyar–szerb határon 175 km hosszú kerítést húzzanak fel a bevándorlók ellen. A miniszterelnök-helyettes az atv.hu-nak adott interjúban azt mondta: a humanitás jegyében a gazdagabb és civilizált országoknak kell hozzájárulniuk, hogy az érintett embereknek ne kelljen eljönniük hazájukból. Hangsúlyozta, Magyarország erején felül járul hozzá, hogy konszolidálódjanak ezeknek az országoknak a viszonyai, hiszen katonai, orvosi és humanitárius missziót vállalt az ország Afganisztánban és Irakban, és Szíriában is segítettek magyarok. Semjén szerint a politikai menekülteket természetesen be kell fogadni, de őket meg kell különböztetni azoktól, akik egy jobb megélhetés reményben keltek útra.


A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy a kormányülés alatt felhívta Pásztor Istvánt, a vajdasági magyarok vezetőjét, aki támogatta a kerítés felépítését, mégpedig azért, mert már a Vajdaságban is tarthatatlan állapotok vannak.

Arra a kérdésre, hogy egy világnézeti párt vezetőjeként hogyan tudja összeegyeztetni a kerítés felállítását a pápa üzenetével, amely szerint sehol a világon ne zárják be az ajtókat a menekültek előtt, Semjén Zsolt azt válaszolta, a menekültek előtt nyitva van az ajtó. Az az elvárás azonban, hogy szó szerint minden migráns előtt nyitva legyen az ajtónk, Semjén szerint veszélyes, mert ezzel azt üzenjük azoknak az embereknek, akik még ott maradtak Afganisztánban, Irakban, Észak-Afrikában, hogy jöjjenek ők is betelepülni Európába, Magyarországra.

Beszélt arról is, hogy a baloldali pártok egymásra licitálnak bevándorláspártiságban, és szerinte az MSZP liberális bevándorláspolitikája miatt a szocialista párt megmaradt szavazóiból még többen át fognak menni a Jobbikhoz. Ennek pedig komoly következményei lesznek az egész magyar politikai palettára nézve,


az MSZP előidézheti azt a helyzetet, hogy 2018-ban a Jobbik lesz a Fidesz-KDNP kihívója.

A nemzeti konzultációt erősítő plakátkampányról Semjén Zsolt úgy vélekedett, hogy az utolsó plakát, amely neki igazán tetszett, az a „Tovariscsi, konyec” volt. Azt mondta, ez a plakátvita túldimenzionált, teljesen marginális epizód magához a bevándorláskérdéshez képest.