Semjén Zsolt a ciklus végére egymillió új állampolgárt ígért

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

Persze ez a szám a határon túli magyarokra vonatkozik, akik közül eddig 580 ezren kettős állampolgárok. A nemzeti összetartozás bizottsága támogatásáról biztosította a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet. Neki más bizottság elé nem kell mennie.


Semjén Zsolt meghallgatásán hangsúlyozta, hogy társadalmi és politikai konszenzus van abban, hogy a külhoni magyaroknak jár az autonómia, ám azt helyben kell eldönteniük, hogy ez milyen természetű legyen. A politikus ugyanakkor józanságra intett, szerinte ugyanis csak olyat szabad a hazai politikusoknak mondania, ami nem állítja szembe a hazai és a határon túli magyarokat.

Semjén Zsolt számára minden magyar egyformán fontos. Kivéve azokat, akik külföldi hatalmaknak kémkednek, vagy azokra az őrültekre, akik vállalhatatlan szélsőségeket képviselnek. A jelölt fontosnak tartotta elmondani, hogy a magyar kormány nem felettes szerve a külhoni személyeknek és szervezeteknek, ezért nem kívánnak belebonyolódni a diaszpóra szervezeteinek vitájába.

A miniszterjelölt a nemzet közjogi egyesítését nevezte a legfontosabb feladatnak. Szerinte a honosítás kérdése maga a történelem. Meghaladta a kritikus tömeget a külhoni magyar állampolgárok száma. 630 ezernél is több kérelmet nyújtottak be, közülük 580 ezren már letették az állampolgársági esküt.

Semjén Zsolt igen szépeket mondott a Határtalanul elnevezésű programról, amely a hazai iskolások határon túli magyar közösségekhez utaztatását biztosítja. Szerinte ezeken akár szerelmek is szövődhetnek. A politikus készen áll arra, hogy a nemzet szolgálatát folytassa. Erre meg is kapta a felhatalmazást a bizottságtól, más testület előtt pedig nem is kell beszámolnia terveiről.

A meghallgatás végén heves vita alakult ki a Semjén Zsolt és a Jobbik képviselői között. A jelölt irredentizmussal vádolta a jobboldali pártot és emlékeztetett arra is, hogy a külhoni magyarok alig két százaléka támogatta áprilisban a Jobbikot. Az ellenzéki párt politikusai ezt visszautasították.

A jelöltet a Fidesz és a KDNP támogatta, a Jobbik ellenezte, míg az MSZP képviselője nem várta meg az ülés végét.

A többi miniszterjelölt meghallgatásáról itt olvashat.


Semjén Zsolt eddigi politikai pályája

Semjén Zsolt 51 éves teológus, szociológus. 1994 és 1998 között, illetve 2002-től országgyűlési képviselő. 2003-tól a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. 2006 és 2010 között a párt országgyűlési frakciójának vezetője. 2010-ben a második Orbán-kormányban általános miniszterelnök-helyettesi és nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszteri posztot kapott.