Semjén: „Hogyhogy bekúsztunk? Hat választást nyertünk”

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Varga Mihály gazdasági miniszter hiába mondta pár hónapja, hogy gazdaságilag nem megalapozott a vasárnapi zárva tartás ötlete, ezt a KDNP nem akceptálta. Semjén Zsolt „érdekcsoportot” sejt a KDNP-ről szóló dal mögött.


Semjén Zsolt szerint „hiteltelen”, hogy valaki bepöccen, ha nem tud vasárnap vásárolni, és emiatt írt egy dalt (az eredeti dal itt, a „helyreigazított” itt hallgatható meg; a sorok kezdőbetűjét összeolvasva már nem látszik a bűnbánat). A KDNP elnöke a Mandinernek adott interjúban azt mondta:


Nyilván egy érdekcsoport van emögött, amely a szabad vasárnap miatt indít támadást a kormány és persze a kereszténység ellen.

Szerinte bizarr, hogy a baloldaliak és a szakszervezetek támadják a vasárnapi zárva tartást, hiszen „az, hogy mindenkinek járjon a vasárnapi pihenőnap, amelyet a családjával együtt tölthet, a legrégebbi szociáldemokrata követelés.” Arra a felvetésre, hogy ha a családdal érvelnek, nem érzi-e bajnak, hogy a családi boltok nyitva lehetnek, Semjén azt mondta:


A család a családi boltban együtt van vasárnap. A cél tehát megvalósul.

Azt elismerte, hogy az intézkedés egyik értelme, hogy a kis üzleteket hozzák helyzetbe a multikkal szemben. Amúgy szerinte pár év múlva a többség is támogatni fogja az intézkedést, amely szerinte nem, vagy alig jár majd elbocsátással.

A KDNP a szabad vasárnap bevezetésének nekifutott az előző ciklusban is, akkor Matolcsy György azzal verte vissza, hogy „bár az intézkedés társadalmi hatását tekintve nincs vita, az ország teljesítőképessége még nem bírja el ezt.”


Mi viszont az örökkévalóságnak dolgozunk, tudunk várni pár évet

- mondta Semjén Zsolt. Varga Mihály viszont pár hónapja már hiába mondta, hogy gazdaságilag megalapozatlan az ötlet.


Az ország azonban annyit fejlődött 2011 óta, hogy most már nem akceptáltuk ezt az érvet.

„Hogyhogy bekúsztunk?”

A KDNP történelmi párt, a FIDESZ-KDNP pártszövetség „az európai politikatörténet legsikeresebb politikai konstrukciója”. Az emberek a pártszövetségre szavaztak, így Semjén szerint


hat választást nyertek egymás után.

Lázár Jánossal Orbán helyettesítése ügyében nincs ütközés: Lázár inkább a kancellária jellegű ügyeket viszi a Miniszterelnökségen, Semjén portfóliója - saját meghatározása szerint - körülbelül „Goethe és a világegyetem.”

Még egy apróság: bárki bármit mond, a mennyország az állatok számára nincs nyitva.