Semjén elárulta, mennyi állami pénz van brókercégeknél

-

Semjén megerősítette, nem indult vizsgálat a brókercégeknél tartott állami pénz miatt. A miniszterelnök-helyettes a szocialista Tóth Bertalan írásbeli kérdésére válaszolt.


Bár Tóth Bertalant nyilván csak a mostani (és nyilván az előző Orbán-) kormány befektetései érdekelték, Semjén 2002-től kezdte a választ. Azt írta, a 2010-es kormányváltás után is van 259 milliárd forint brókercégeknél, ám az összeg jelentős részben a szocialista kormányok alatt kötött szerződések maradványa. (Ezt már nem bontotta szét. A portfolio.hu viszont felhívta a figyelmet arra: míg Semjén „jelenleg is aktív befektetési szolgáltatóknál kezelt ügyletekről beszél, addig Lázár János kifejezetten múlt időt használt.)


Semjén szerint, miután a rendőrség nyomoz a Quaestor-ügyben, okafogyott a belső vizsgálat.

Semjén válaszában kitért arra is, hogy 2002 és 2010 között a minisztériumok és háttérintézményeik több mint 300 milliárdot tartottak brókercégeknél, ebből 5 milliárd a Quaestor-csoportnál volt.

A mostani ciklus alatt a Külügyminisztérium egyik háttérintézménye tartott a Quaestornál pénzt, de azt a bedőlés előtti pillanatban kivette, készpénzben. A kormányzat szerint nem ezért dőlt be a brókercég. A vidékfejlesztési tárca háttérintézménye nem volt ennyire szerencsés: 410 millió „lett oda” a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. Több önkormányzat pénze is bent ragadt.

Lázár János miniszerelnökséget vezető miniszter szerint miniszterek felelősségét nem kell vizsgálni, hiszen az önkormányzatok önállóan gazdálkodnak, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig megtiltotta, hogy brókercégnél tartsanak pénzt. A tiltás ellenére fordult ez mégis elő. Az ügy miatt egyébként a miniszterelnök szerint már bocsátottak el embert.